Dennis Rodman

Dennis Rodman Zdroj: ČTK

Rodman a další hvězdy NBA míří do Severní Koreje. Zahrají Kimovi k narozeninám

Bývalý slavný americký basketbalista Dennis Rodman dnes odletěl do Severní Koreje, kde se spolu s dalšími někdejšími hvězdami americké NBA chce zúčastnit exhibičního zápasu u příležitosti třicátých narozenin severokorejského diktátora Kim Čong-una. Informovala o tom na svém anglicky psaném webu jihokorejská agentura Jonhap.

Rodman označuje mladého severokorejského vůdce za svého blízkého přítele a své cesty do KLDR nazývá basketbalovou diplomacií. Američtí činitelé Rodmanovo počínání již dříve kritizovali.

Podle jihokorejské agentury Rodmana na nejnovější cestě do Pchjongjangu doprovází zhruba desítka jeho bývalých kolegů z NBA, mezi nimiž jsou na příklad Kenny Anderson, Cliff Robinson či Vin Baker.

Rodman tvrdí, že chce navázat vztahy s obyvateli izolované komunistické země a ukázat ostatním, že není tak špatná.

"Jde o to pokusit se propojit obě země, dát lidem vědět:...Žádná země na světě není tak špatná, obzvlášť Severní Korea," řekl někdejší špičkový basketbalista agentuře AP předtím, než se svým týmem zamířil na letiště v Pekingu.

Rodman je nejznámějším Američanem, který se s velkým basketbalovým fanouškem Kim Čong-unem setkal za jeho dvouleté vlády. Severokorejský vůdce oslaví třicáté narozeniny zřejmě ve středu. Ten den by se američtí hráči měli postavit severokorejskému basketbalovému týmu v exhibičním zápase.

Mezi Spojenými státy a Pchjongjangem panují spory kvůli severokorejskému programu jaderného zbrojení. Kritici Rodmanovi vytýkají, že nehovoří o stavu lidských práv v KLDR, který podle jejich ochránců či americké diplomacie patří k nejhorším na světě.