Kim Kyong-hui

Kim Kyong-hui Zdroj: ČTK

Teta vůdce KLDR a manželka popraveného generála je vážně nemocná

Vdova po vysoce postaveném úředníkovi KLDR Čong Sung-tchekovi, který byl minulý týden popraven, a teta současného severokorejského vůdce Kim Čong-una Kim Kyong-hui je vážně nemocná. Oznámil to jihokorejský list The Chosun Ilbo v pátek.

Kvůli nemocnému srdci se Kim Kyong-hui 40 dní léčila v Rusku a vrátila se do Pchjongjangu minulý měsíc, píše zmíněný list. Podle jeho informace je stav Kim Kyong-hui vážný.

List připomíná, že bývalý vůdce KLDR Kim Čong-Il a zakladatel státu Kim Ir-sen zemřeli na srdeční záchvat. To vše poskytuje důvod k předpokladu, že tato nemoc je dědičná, zdůrazňuje list The Chosun Ilbo. Vdova bývala spolu s jejím sesazeným a popraveným manželem považována za pár skutečně vládnoucí severokorejskému stalinistickému režimu. Spekulovalo se o tom, že vdova neměla se svým manželem ideální vztah a že ji možná teď sankce nepostihnou. Navíc byla ještě 15. prosince jmenována do pohřební komise po úmrtí jednoho režimního papaláše a nedává najevo nějaké emoce ohledně popraveného manžela. Pokud jde o její osobu, ví se, že jí v hlavním městě patří restaurace podávající hamburgery, kterým se tak ale nesmí říkat a že je alkoholička, což může stát za jejím podlomeným zdravím.