Margaret Teacher a Nelson Mandela

Margaret Teacher a Nelson Mandela Zdroj: profimedia.cz

Železna lady Margaret Thatcherová
Nelson Rolihlahla Mandela
Hugo Rafael Chávez Frías
Lewis Allan „Lou“ Reed
Võ Nguyên Giáp
10
Fotogalerie

10 nejvýznamnějších úmrtí roku 2013

V letošním roce zemřelo několik významných světových osobností, například někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová či jihoafrický bojovník proti apartheidu Nelson Mandela. Podívejme se na seznam důležitých úmrtí.

Margaret Hilda Thatcherová, dlouholetá britská premiérka, zemřela 8. dubna. Kvůli své nekompromisnosti a rozhodnosti dostala přezdívku Železná lady.

Nelson Rolihlahla Mandela, bojovník proti apartheidu a bývalý jihoafrický prezident, zemřel 5. prosince. Za svoji činnost strávil ve vězení 27 let. Jeho kmen Xhosa mu říkal Madiba.

Hugo Rafael Chávez Frías, venezuelský levicový prezident, zemřel 5. března. Vyznával myšlenky Simóna Bolivara a svůj politický program nazval Socialismus 21. století.

Lewis Allan „Lou“ Reed, americký rockový zpěvák a hudebník, zemřel 27. října. Byl to kromě jiného přítel českého prezidenta Václava Havla.

Peter Seamus O'Toole, irský herec, zemřel 14. prosince. Proslavil se zejména svoji rolí ve filmu Lawrence z Arábie.

Giulio Andreotti, někdejší několikanásobný italský předseda vlády, zemřel 6. května. Občas byl přezdíván Divo Giulio (Božský) nebo Belzebù (Belzebub), a to kvůli svému údajnému napojení na mafii.

Boris Abramovič Berezovsky, ruský oligarcha, který utekl před prezidentem Putinem do ciziny, zemřel 23. března.

Hakimullah Mehsud, vůdce pakistánské odnože hnutí Taliban, zemřel 1. listopadu. Byl zabit raketou, kterou vypálil bezpilotní americký letoun.

Võ Nguyên Giáp, legendární vietnamský generál, zemřel 4. října. Giáp se významně podílel na úspěších vietnamské komunistické armády v boji proti Francouzům i Američanům.

Edith Kraus, izraelská pianistka, zemřela 3. září. Narodila se v roce 1913 ve Vídni, ale působila i v Karlových Varech a Praze. Přežila koncentrační tábory v Terezíně i Osvětimi. Do přehledu nejvýznamnějších úmrtí ji zařadila i stanice BBC.