Čína

Čína Zdroj: Profimedia.cz

Čínský vůdce překvapil, poobědval v běžné restauraci

Čínský prezident Si Ťin-pching překvapil obyvatele Pekingu, když se v sobotu nečekaně objevil jako obyčejný host v jedné z místních restaurací. Vystál si mezi ostatními frontu, za oběd si zaplatil, odnesl si ho ke stolu a popovídal si s překvapenými hosty, informovaly světové agentury.

Fotografie se nejprve objevily na čínském mikroblogu Weibo, později návštěvu restaurace potvrdila i státní média. Na snímcích to nevypadá, že by čínského vůdce doprovázela početná ochranka, jak tomu bývá obvykle zvykem. Jak poznamenala agentura Reuters, zatímco na západě není na chození politiků "mezi lidi" nic neobvyklého, pro čínské představitele je to velmi nezvyklé.

"Během jeho návštěvy nepanovala na místě žádná speciální bezpečnostní opatření," svěřil se agentuře AP manažer restaurace.

"Zákazníci mohli volně přicházet i odcházet," dodal. Prezident prý o svém příchodu zaměstnance podniku předem neinformoval.

Si Ťin-pching již od svého nástupu do funkce letos v březnu deklaroval, že se bude snažit více přiblížit obyčejným lidem. Čínská média informovala, že za oběd, který tvořily plněné knedlíčky, zelenina a dušená játra a další vnitřnosti, zaplatil 21 jüanů (asi 70 Kč).