Afghanistan

Afghanistan Zdroj: ČTK

Sebevražedný útočník zabil v Kábulu dva slovenské vojáky

Tři vojáky zahraničních jednotek, mezi nimiž jsou zřejmě Slováci, zabil dnes na východním předměstí afghánské metropole Kábulu sebevražedný atentátník. Informovaly o tom Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) a server sme.sk. K činu se přihlásilo islamistické hnutí Taliban.

ISAF nesdělily státní příslušnost obětí ani další podrobnosti o atentátu. Mluvčí kábulské policie oznámil, že při explozi nálože, kterou odpálil útočník v automobilu, rovněž utrpělo zranění šest civilistů.

Sme.sk s odvoláním na vysoce postavený zdroj ze slovenského ministerstva obrany napsal, že mezi zabitými jsou i Slováci. "Zahynuli jeden nebo dva slovenští vojáci. Zjišťují se podrobnosti," uvedl nejmenovaný činitel. Mluvčí ministerstva se k události zatím odmítla vyjádřit, úřad ale připravuje prohlášení.

Atentát na konvoj mezinárodních sil se odehrál kolem 13:00 místního času (09:30 SEČ) asi kilometr od základny NATO Camp Phoenix, kde působí američtí vojáci. Na televizních záběrech bylo vidět zbytky vybuchlého automobilu rozptýlené po ulici a několik obrněných aut stojících opodál, napsala agentura AP.

K odpovědnosti za atentát se prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida přihlásil Taliban, podle nějž si útok vyžádal řadu mrtvých. "Řada zahraničních vojáků byla zabita a zraněna a mnoho vozidel bylo zničeno při tomto útoku, který v autě napěchovaném výbušninami provedl jeden z našich bojovníků," napsal Mudžáhid podle agentury AP na svém účtu na Twitteru. Taliban pravidelně ničivost svých útoků zveličuje, připomněly tiskové agentury.