Londýn

Londýn Zdroj: ČTK

Neštěstí v londýnském divadle si vyžádalo 76 raněných

Nejméně 76 raněných, z toho sedm vážně, si vyžádalo neštěstí v londýnském divadle Apollo, kde se během čtvrtečního představení zřítila část stropu. Londýnští záchranáři podle agentury AFP mezitím bilanci neštěstí zkorigovali, a to směrem dolů. Dřívější údaje hovořily o až 88 zraněných.

Mnozí zranění byli zjevně otřeseni, vrávorali, krváceli, nicméně většina z nich byla podle zdravotníků schopna z divadla odejít po vlastních nohou. Bezprostředně po neštěstí záchranáři zabavili tři autobusy, aby mohli dopravit raněné do nemocnic, kde podle BBC bylo ošetřeno 58 lidí. Sedm z nich bylo zasaženo vážně, ale způsobená zranění podle lékařů neohrožují jejich životy.

V hledišti bylo asi 720 diváků. Náhle se na ně podle agentury AP začala sypat omítka a zdivo z propadlé části stropu, která strhla sebou i část divadelních balkonů. Policie byla na místo nejprve přivolána hlášením, že se v divadle během představení zhroutila střecha. Okamžitě přijely i sanitky a hasičské vozy. Divadlo bylo evakuováno a jeho okolí policie uzavřela. Asi hodinu po incidentu hasiči oznámili, že z trosek vyprostili všechny lidi. Britský premiér se nechal pravidelně informovat a poděkoval záchranářům za poskytnutí rychlé pomoci raněným.

Záchrana přišla rychle

Návštěvníci představení uvedli, že během první části inscenace náhle slyšeli hlasité praskání. Mnozí se nejdřív domnívali, že jde o součást představení. Pak začaly padat kameny a omítka. "Celá střecha budovy se zřítila do hlediště zrovna před nás," řekla BBC jedna z návštěvnic představení Amy Lecozová, která byla v divadle i se svými dětmi ve věku 16 a 19 let. "Nejprve jsme si mysleli, že jde o součást představení. Pak jsem dostal ránu do hlavy," řekl další z diváků Martin Bostock televizi Sky News. "Vypukl naprostý chaos. Bylo to strašlivé," dodal.

Vzápětí po tragédii se celé divadlo zahalilo do prašného oblaku a mezi lidmi vypukla panika. Podle svědků řada lidí krvácela a všichni se snažili co nejrychleji dostat ven. Záchranným týmům se je podařilo evakuovat během relativně krátkého času. Divadlo právě uvádělo hru Podivný případ se psem podle stejnojmenného románu britského spisovatele Marka Haddona. Budova byla postavena v roce 1901. Hlediště má 775 míst rozmístěných ve čtyřech podlažích. Představení bylo téměř vyprodáno, v hledišti bylo 720 diváků. Všichni herci podle ředitele divadla vyvázli nezraněni. Policie podle AFP uvedla, že nevylučuje žádnou z možných příčin neštěstí, zatím však nic nenaznačuje, že bylo šlo o zločin.