Google

Google Zdroj: Profimedia.cz

Google prý Američanovi zničil život automatickým vyhledáváním

Američan Jeffrey Kantor ujišťuje, že vyhledavač Google mu zničil život svou funkcí automatických změn.

V roce 2009 se chtěl Američan Jeffrey Kantor dozvědět, jak postavit letoun řízený na dálku, ale vyhledavač funkcí automatického doplňování změnil jeho žádost na „jak postavit na dálku řízenou bombu.“

Uvědomil si tuto chybu až po stisknutí tlačítka a vyprovokoval tím údajně na několik měsíců sledování ze strany vládních orgánů.

Od té doby začaly tajné služby sledovat každý jeho krok v reálném i virtuálním životě. Vládní agenti mu údajně vyhrožovali, a když se o tom všem dozvěděli kolegové, přišel o zaměstnání.

Teď povede soudní spor s předními činiteli ve Washingtonu o 60 milionů dolarů, které by měly napravit újmu, jakou utrpěl.

Kantor pracoval v době svého osudového hledání na Googlu pro vládního dodavatele Appian Corporation. Na internetu chtěl najít něco, co by se líbilo jeho synovi k narozeninám. Pak se ale jeho život proměnil v noční můru.

Agenti dávali najevo, že znají informace o obsahu jeho e-mailů, webových stránkách, které navštívil, rozhovorech, které vedl doma nebo v autě, knížkách, které si vypůjčil, o tom, co má v domě. Něco z toho si Kantor vykládal jako výhružky smrtí.

Zatím všechno stojí jen na mužově tvrzení. Protože se o praktickách sledování tajnými službami (všemi) dozvídáme stále nové informace, je už veřejnost poněkud nejistá, co všechno je vlastně možné. Faktem je, že stát se to v Severní Koreji, tak by si nějaký občan mohl stěžovat tak asi tři vteřiny a pak by o něm už nikdo nikdy neslyšel.