Avatar

Avatar Zdroj: Profimedia.cz

Avatar, nejvýdělečnější film všech dob, bude mít pokračování za miliardy

Na Novém Zélandu natočí režisér James Cameron tři další pokračování Avatara, nejvýdělečnějšího filmů všech dob. Pochlubila se tím nejenom vláda v novozélandském Wellingtonu, ale i samotný tvůrce.

Avatar, který vstoupil do kin v roce 2009, nakonec celosvětově získal jen na tržbách 2,8 miliardy dolarů. Proto si Cameron může dovolit obrovský rozpočet i u nových dílů. U každého to bude v přepočtu kolem osmi miliard korun. Do kin by nové díly měly jít na Vánoce v letech 2017, 2018 a 2019.

A proč se bude točit právě na Novém Zélandu? Tamní vláda zvýšila daňové úlevy pro filmaře až do výše 25 procent ceny, zatím to bylo jen 15 procent. I tak tento stát jenom z natáčení Cameronových dalších filmů získá kolem půl miliardy dolarů a navíc filmování vytvoří stovky pracovních míst. 

Zajímavé je, že Kanaďan Cameron je také režisérem druhého nejvýdělečnějšího filmu historie, slavného Titaniku, který získal na tržbách 2,2 miliardy dolarů. Takže se dá předpokládat, že další miliardy vydělají i nové díly Avataru.

Avatar je filmem o boji lidí s modrými humanoidními obyvateli planety Pandora. Lidé se snaží tuto planetu dobýt, protože na Zemi vyčerpali zásoby energie a na Pandoře se nachází její významný zdroj, který představuje jedna místní hornina. Protože atmosféra na Pandoře je nedýchatelná, lidé geneticky vytvořili dvojníky domorodců (avatary), které mohou ovládat.