Vatikán

Vatikán Zdroj: ČTK

Ve Vatikánu svítí česko-bavorský vánoční strom

Starostové Domažlic a bavorského Waldmünchenu v pátek v podvečer na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu rozsvítili tradiční vánoční strom. Šedesát let starý a 25 metrů vysoký smrk vyrostl v okolí Domažlic, papeži Františkovi ho ale darovala nedaleká bavorská obec, která zajišťovala jeho nákladnou přepravu do Říma.

Řečníci tak při ceremoniálu strom označovali za symbol česko-německého usmíření a spojené Evropy. Radost ze stromu vyjádřil i papež František. Slavnostního rozsvícení se vedle představitelů obou lokalit na česko-bavorském pomezí zúčastnil také kardinál Dominik Duka, plzeňský biskup František Radkovský nebo jeho kolega z bavorského Řezna Rudolf Voderholzer.

Starosta Domažlic Miroslav Mach v projevu připomněl, že letošní vatikánský vánoční strom vyrůstal na místech, "kde byla rozdělena Evropa, státy i lidské osudy". "Skutečnost, že vánoční strom pochází z české strany, ale jeho přepravu zajišťuje strana německá, i to, že jej doprovázejí do Vatikánu společně čeští i němečtí poutníci, symbolizuje obrovský pokrok v česko-německých vztazích a spolupráci," konstatoval plzeňský biskup Radkovský.

Na generální audienci u hlavy katolické církve, konané v průběhu dne, papež podle agentury DPA vyjádřil radost z tohoto "mezinárodního stromu", který je podle něj znamením přátelství mezi Bavorskem a Českem.

Tradici, že každý rok dodá vánoční strom k chrámu svatého Petra jiná země, dodržuje Vatikán od roku 1982. Waldmünchenští ho prvně věnovali už v roce 1984. Strom darovaný Českou republikou stál ve Vatikánu v roce 1999. Pocházel z Beskyd nedaleko obce Morávka na Frýdeckomístecku.