muslimka

muslimka Zdroj: profimedia.cz

Spor o muslimské šátky ve Francii pokračuje

Aféra s nošením muslimských šátků ve Francii pokročila. Rozdílné případy na stejné téma se teď dostaly jak před odvolací soud v Paříži, který rozhodl ve prospěch příznivců sekulární Francie, tak před Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten o svém případu teprve jedná. Tento soud patří pod Radu Evropy.

Pařížský soud se zabýval případem Fatimy Affifové, která se v roce 2008 po pětileté mateřské dovolené vrátila do zaměstnání v soukromé mateřské škole „Baby Loup“ 30 km od Paříže v Chanteloup –les- Vignes. Přála si nosit muslimskou pokrývku hlavy i tam. Poté, co u zaměstnavatele neuspěla, obrátila se na justici. Kasační soud v březnu 2013 rozhodl v její prospěch a výpověď zrušil s odůvodněním, že není důvod pro zákaz pokrývek, „pokud to není doprovázeno získáváním nových stoupenců, nátlakem nebo propagandou“.

V listopadu letošního roku ovšem pařížský odvolací soud rozhodl opačně a argumentoval tím, že „nebyla porušena náboženská svoboda“. Bývalá zaměstnankyně uvedla jako ideální výši odškodného pro svoji osobu 120 tisíc euro. Podle obhájce školky Richarda Malky jde z její strany o pouhou provokaci. Navíc, významná část dětí, o které se starala, jsou z rodin státních zaměstnanců. Affifová nosí i mimo pracovní dobu takzvaný jilbeb, což je pokrývka celého těla, kde zůstává odhalený pouze obličej. A svého životního stylu se nehodlá vzdát. Její advokát uvedl, že klientka chce podat stížnost ke kasačnímu soudu, tedy tam, kde už jednou uspěla. Navíc, uvažuje o tom, že se bude domáhat svých práv i před Evropským soudem pro lidská práva.