Obama Castro

Obama Castro Zdroj: Reuters

Historický okamžik: Obama si na pohřbu Mandely potřásl rukou s Castrem

Pietní ceremoniál v jihoafrickém Sowetu v úterý nakrátko zastínila bezprecedentní epizoda, jejímiž účastníky byli prezidenti dvou států stojících v éře studené války na opačném pólu světové politiky.

Prezident USA Barack Obama si potřásl rukou s kubánským prezidentem Raúlem Castrem během vzpomínkové slavnosti na počest zemřelého jihoafrického vůdce Nelsona Mandely. Castro se podle televizních záběrů na Obamu dokonce usmál.

Oba státníci se letmo potkali v okamžiku, kdy šéf Bílého domu vykročil na řečnickou tribunu, kde zemřelému bojovníku proti apartheidu vzdal čest. Cestou si potřásl rukou s přítomnými státníky, mezi nimiž byl i Castro. Podle amerického serveru Politico nebyl překvapivý pozdrav nejspíš ničím jiným, než projevem prosté slušnosti. Nelze nicméně vyloučit ani vstřícné gesto učiněné v době, kdy k sobě oba odvěcí nepřátelé složitě hledají cestu.

Washington a Havana učinily nedávno nesmělé kroky k usmíření, jehož kořeny sahají do nejdramatičtějších okamžiků studené války počátkem 60. let minulého století. Moskva tehdy na Kubě umístila své rakety středního doletu a vzniklá krize hrozila přerůst v jadernou válku. Rakety byly nakonec odstraněny a Spojené státy se zavázaly, že Kubu nenapadnou. Po následující desetiletí byla americko-kubánská konfrontace považovaná za symbol studené války. USA zavedly proti Kubě hospodářskou blokádu a přerušily s ní veškeré styky.

Agentura AFP s odvoláním na zdroje Bílého domu napsala, že Obamův pozdrav byl "gestem učiněným na počest Mandely".