Gymnazium Nymburk

Gymnazium Nymburk Zdroj: wikipedia.org

Boj o Hrabala. Žáci nymburského gymnázia o něm neslyšeli a nepřejí si pojmenovat po něm „jejich“ školu

Podivný spor o Bohumila Hrabala se odehrává v Nymburce. Zdejší radnice a vedení gymnázia chtějí tamní školu, kterou slavný český spisovatel před lety navštěvoval, pojmenovat u příležitosti výročí jeho nedožitých sta let, jeho jménem.

S touto ideou ale tvrdě narazili. Žáci školy proti tomu sepsali petici, kterou většina z nich podepsala. Stěžují si, že se nejpřekládanější český spisovatel 20. století v době středoškolských studií špatně učil, a že nežil vzorný život. (Možná, že i jeho dílo podává negativní pohled na naší vlast?)

Skutečná příčina jejich odporu, ale může být jinde. Zdá se, že prostě svého slavného předchůdce neznají. Jasně to řekl pro deník.cz předseda školního studentského parlamentu Tomáš Formánek: „Studuji na této škole šest let a dosud jsem o Bohumilu Hrabalovi nic neslyšel.“

Toto prohlášení by mělo mít podle autora tohoto textu pouze dvě vyústění. Buďto má Formánek pravdu, a pak by měl ředitel nymburského gymnázia na minutu vyhodit učitele češtiny, případně sám odstoupit. Je to totiž zásadní problém výuky češtiny a potažmo celé školy. Výmluva na to, že moderní autoři se učí až posledním ročníku, totiž nemůže v případě celebrity Hrabalova formátu v místě, kde prožil tři desítky let, a které proslavil svým dílem, obstát. Nebo předseda Formánek osobně o Bohumilu Hrabalovi z výkladu nic nezaregistroval. V tom případě je problém u studenta a také by bylo na místě ho nějak řešit.

Bohumil Hrabal je nejpřekládanějším českým autorem 20. století. Za své dílo získal několik českých i světových literárních ocenění, například za knihy Příliš hlučná samota nebo Obsluhoval jsem anglického krále. V březnu příštího roku by se dožil 100 let. Spisovatel žil v Nymburku od pěti do 34 let a inspirace tímto městem se projevuje také v jeho díle. Tamní, v té době ještě reálné gymnázium, absolvoval na sklonku první republiky.