Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: Blesk - Ladislav Křivan

Krejčíř zatím zůstane ve vazbě. Za své propuštění nabídl soudu 100 tisíc korun

Soud v Jihoafrické republice dnes odložil rozhodnutí o případném propuštění českého podnikatele Radovana Krejčíře z vazby na středu.

Krejčíř je podezřelý z únosu a z pokusu o vraždu. Dnes soudu nabídl složení kauce 50.000 randů (téměř 100.000 Kč), pokud ho propustí. Prokuratura s tím ale nesouhlasí.

Policie Krejčíře kvůli podezření zatkla před deseti dny. Ve stejný den zadržela také Jihoafričana Desaie Luponda. V případu jsou obviněni také dva příslušníci speciální policejní jednotky pro boj s organizovaným zločinem Hawks (Jestřábi) Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane, kteří údajně byli na Krejčířově výplatní listině a zadrženi byli v úterý.

Soud dnes o Krejčířově propuštění z vazby rozhodoval už podruhé. Při předchozím slyšení minulý týden ale případ odložil kvůli Krejčířovu zdravotnímu stavu. Českému podnikateli podle jeho lékaře hrozilo selhání ledvin a další zdravotní problémy, soud proto nařídil jeho hospitalizaci.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007 a jihoafrická média jeho tamní působení spojují s řadou trestných činů, soud mu ale žádný z nich neprokázal. České policii Krejčíř unikl v roce 2005 během domovní prohlídky ve své vile a dva roky žil na Seychelách. Od jeho příletu do JAR usiluje Praha o jeho vydání, zatím ale marně. V Česku byl Krejčíř pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.