krejčíř

krejčíř Zdroj: Profimedia.cz

V JAR zatkli policistu zvláštní jednotky kvůli Krejčířovu případu

Jihoafrická policie dnes ráno zatkla jednačtyřicetiletého důstojníka své zvláštní jednotky pro boj s organizovaným zločinem Hawks (Jestřábi) v souvislosti se stejným případem, kvůli kterému byl v pátek zatčen uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř.

Na chystané zatýkání v řadách jihoafrické policie v předstihu upozornil jihoafrický deník The New Age. Podle listu byl český podnikatel v úzkém kontaktu s několika vysoce postavenými jihoafrickými policisty. Ti mu údajně dodávali důležité informace o vyšetřování případů, v nichž hrál Krejčíř nějakou roli, a zajišťovali mu ochranu před tím, aby se policie zaměřila přímo na něj. Deník napsal, že tito policisté budou dnes zatčeni.

O spolupráci Krejčíře s některými policisty informoval už dříve i list Mail & Guardian. Podle něj přijal přední vyšetřovatel johannesburské policie Francois Steyn půjčku ve výši 400 000 randů (800 000 Kč) od společnosti, kterou Krejčíř kontroluje.

Podnikatele, který ze své vlasti uprchl před vyšetřováním české policie, zatkli jihoafričtí policisté v pátek. V pondělí stanul před soudem v Johannesburgu, ten se ale nakonec nezabýval podezřením vůči Krejčířovi a rozhodl pouze o tom, že bude z vězení převezen do nemocnice, protože mu podle lékařů hrozí selhání ledvin a další zdravotní problémy. Jednání o případném Krejčířově propuštění na svobodu na kauci soud odložil na příští pondělí.

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce. V Česku byl později nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.