Německo, dálnice

Německo, dálnice Zdroj: Profimedia.cz

Německo zpoplatní dálnice pro cizince

Nová německé vládní koalice CDU/CSU a SPD se včera dohodla, že na přání bavorských křesťanských demokratů zpoplatní používání dálnic. Bude se to tedy týkat asi i jednoho milionu českých řidičů, kteří přes německé dálnice jezdí.

Původně bavorská CSU navrhla zpoplatnit jen cizince, ale to naráží na pravidla EU o zákazu diskriminace. Vláda Angely Merkelové, tak podle všeho vymyslí trik, jak cizince zpoplatnit, a přitom neporušit pravidla Evropské unie. Pravděpodobným řešením bude, že formálně poplatek za dálnice zaplatí i Němci, ale ti ho dostanou zpátky formou snížení nějakého jiného poplatku.

Přestože toto rozhodnutí vyvolalo v některých zemích odmítavé reakce, Německo je jednou z mála evropských zemí, kde jsou dosud dálnice pro osobní auta zdarma. V Itálii či ve Francii jsou dálnice často v soukromých rukou, a tak jejich majitelé vybírají od řidičů mýto a daňoví poplatníci tím pádem na dálnice přímo nepřispívají. V Německu i u nás naopak platí dálnice stát a tak všechny vlády neustále hledají cesty, jak z řidičů dostat peníze skrze podobné zákony.

Naopak ve víkendovém referendu Švýcaři rozhodli, že cena roční dálniční známky zůstane na úrovni 40 franků (800 Kč) a nebude se zvyšovat na 100 franků, jak navrhovala vláda.