David Cameron

David Cameron Zdroj: Profimedia.cz

Británie hodlá omezit dávky pro příchozí z Unie, týká se to i Čechů

Dostat ve Velké Británii podporu nebude pro příchozí z jiných zemí Evropské unie tak snadné. Napsal to britský premiér David Cameron v článku, zveřejněném v deníku Financial Times. Mnoha lidem, včetně některých českých občanů, by tak mohl nastat problém.

David Cameron dále píše, že migranti ze zemí EU „nebudou moci neomezeně pobírat podporu placenou z kapes daňových poplatníků“. Pravidla dostupnosti dávek pro nezaměstnané se zpřísní a omezí se přístup k příspěvku na nájemné pro lidi s nízkým příjmem.

Noví přistěhovalci nebudou moci pobírat podporu v nezaměstnanosti během prvních tří měsíců pobytu. Stejně tak už nebudou moci okamžitě získat příspěvek na ubytování. Lidé, kteří do Británie nepřijeli za prací, ale kvůli pobírání sociálních dávek, budou muset zemi opustit a nebudou se moci vrátit 12 měsíců.

Důvodem k těmto změnám je podle britského premiéra to, že lidé jsou „hluboce znepokojeni“ rozsahem migrace z Bulharska a Rumunska. Přitom pro rumunské a bulharské pracovníky do konce tohoto roku platí dočasné omezení přístupu na britský pracovní trh.

Cameron také zpochybnil princip volného pohybu v rámci EU. Tvrdí, že toto právo by nemělo být „bezvýhradné“. Domnívá se, že budoucí konzervativní vláda by po volbách v roce 2015 mohla tlačit na větší změny, které by omezily počet přistěhovalců z území současných i budoucích členů EU do Británie.

„Měníme pravidla, aby nikdo nemohl přijít do této země a očekávat, že okamžitě dostane dávky v nezaměstnanosti,“ vysvětlil Cameron pro Financial Times.

Počet lidí, kteří přišli do Británie za prací z osmi zemí střední Evropy a Pobaltí, přijatých do Unie v roce 2004 se přiblížil 700 tisícům, ale v posledních letech se stabilizoval a spíše klesá. Z Bulharska a Rumunska, které se staly členy EU v roce 2007, přišlo v poslední době 150 tisíc lidí a jejich počet poměrně strmě stoupá. Samozřejmě zdaleka ne všichni přijeli parazitovat na britském sociálním systému.