Herzová-Sommerová

Herzová-Sommerová Zdroj: YouTube.com

Nejstarší Češka, pianistka Herzová-Sommerová, slaví 110. narozeniny

Nejstarší Češkou, která ale již léta žije v Británii, je klavíristka Alice Herzová-Sommerová, jež 26. listopadu oslaví 110. narozeniny. Už před druhou světovou válkou byla mezinárodně uznávanou pianistkou, pak ji ale nacisté transportovali i s malým synkem do Terezína, kde odehrála na 150 koncertů.

Po válce žila v Izraeli a pak zakotvila v Británii, kde ji před třemi lety český velvyslanec Michael Žantovský předal cenu ministerstva kultury Artis Bohemiae Amicis za šíření dobrého jména české kultury ve světě.

Narodila se jako Alice Herzová v Praze do židovské rodiny, mezi jejíž přátele patřili například Franz Kafka či Max Brod. Na klavír začala hrát v pěti letech. V roce 1931 se vdala za houslistu Leopolda Sommera, s nímž měla syna Raphaela (1937-2001), violoncellistu. V roce 1943 byla transportována do ghetta v Terezíně. Manžel zahynul v koncentračním táboře Dachau. V roce 1949 odjela do Izraele, kde pedagogickou činností přispěla k zachování hudebního odkazu česko-židovských hudebních skladatelů Viktora Ulmanna, Pavla Haase, Gideona Kleina a Hanse Krásy. V roce 1986 se odstěhovala za synem do Londýna. Její životní příběh se stal v roce 2007 předlohou pro knihu Melissy Müllerové a Reinharda Piechockého Rajská zahrada v pekle: Život Alice Herzové-Sommerové.

Další nejstarší, avšak o něco mladší Češkou, byla až do pátku Evangelia Čarasová, narozená v Řecku, která s početnou skupinou svých krajanů odešla ze země, v níž zuřila občanská válka, do tehdejšího Československa. V Krnově, kde tato řecká menšina žije od roku 1948, zemřela v pátek na zápal plic. Narodila se 15. února 1904.