Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

Bývalý estébák tvrdí, že Babiš nebyl agentem StB

Andrej Babiš bude mít zřejmě lehčí spaní. Jeden bývalý důstojník komunistické tajné policie vypověděl, že šéf hnutí ANO téměř jistě nebyl agentem StB, že si to tato organizace vymyslela. Svědectví přináší pondělní vydání týdeníku Euro.

Redaktor časopisu Euro Jan Hrbáček se v Bratislavě sešel s Andrejem Kuľhou, který byl ve druhé polovině 80. let kapitánem ekonomické sekce kontrarozvědky a do jeho působnosti měl patřit i podnik zahraničního obchodu Petrimex, kde tehdy Babiš pracoval. Kuľha tvrdí, že „Babiš na 98 procent nebyl agent“. Prý to řekne i na bratislavském soudu, jehož další stání v této kauze proběhne v lednu. Andrej Kuľha podle svých slov v roce 1987 zakládal Babišův spis do archivu a říká, že jeho bývalí kolegové zfalšovali podpis pod vázacím aktem. Stejně měli postupovat až v 60 procentech případů.

Zda soud uzná výpověď bývalého příslušníka StB, dnes není jasné. Ale téměř jisté je, že jeho případná výpověď šéfovi ANO pomůže. Babiš se soudí se slovenským Ústavem paměti národa, který disponuje dokumenty, které podle jeho expertů dokládají, že tento podnikatel a politik spolupracoval s komunistickou tajnou službou pod krycím jménem Bureš. Pokud soud toto tvrzení neprokáže, bude muset Babiše z podezření očistit a šéf ANO by pak dostal i negativní lustrační osvědčení, které po budoucích ministrech požaduje prezident Miloš Zeman. Zda ale bude Babiš ministrem, se teprve uvidí. Zájem měl o rezort financí.