Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

DUŠAN ŠRÁMEK: Pro Babiše může mít prohraný spor fatální důsledky

Faktický vítěz voleb Andrej Babiš má problém. Sice bude sestavovat vládu, ale vůbec v ní nakonec nemusí sedět. Prezident Miloš Zeman totiž prohlásil, že bude od budoucích ministrů vyžadovat čisté lustrační osvědčení, tedy důkaz, že nespolupracovali se Státní bezpečností.

A přesně s tím bude mít Babiš problém. Neoficiálně se sice o něm mluví jako o budoucím ministru financí, fakticky mu ale může lustrační zákon zabránit v jeho angažmá na poli exekutivy.

Je zajímavé, jak se sám Babiš ke spolupráci s StB staví. To, že ji od počátku odmítal, a tvrdil, že žádný závazek spolupráce nepodepsal, je stará písnička, a v podstatě nikoho nepřekvapí. Možná by udělal lépe, kdyby tvrdil, že sice spolupracoval, ale že byl tehdy tak naivní, že si myslel, že tím pomáhá republice. To sice o svých kontaktech s StB připouští, když hovoří například o tom, že s příslušníky probíral otázku dovozu nekvalitních hnojiv, zároveň ale odmítá vědomou spolupráci. Zajímavější ale je, jak se postupně do svých výmluv zaplétá, a jak chatrné argumenty na svou obhajobu používá. To se projevilo naposledy v Otázkách Václava Moravce. Tam jsme se například dozvěděli, že spolupráci nepodepsal, naopak byl terorizován, protože měl v rodině „dvě emigračky”. Taková tvrzení stojí za rozbor.

Ve fragmentu svazku, který na něj jako na agenta Bureše StB vedla, existuje záznam o podpisu závazku ke spolupráci, k němuž mělo dojít v bratislavské vinárně U pavouka. To, že se závazek nezachoval, je jedna věc. Důležitější je sama o sobě existence závazku, o níž existuje nezpochybnitelný záznam. Teprve na jeho základě docházelo k registraci agenta v registru svazků. Mimochodem, v estébácké hantýrce se takovému závazku říkalo vázací akt. Ano, to je přesně onen termín, s nímž si spletl Babiš v poslední předvolební vázaný mandát. Člověku, který se s StB nikdy nezapletl, by takový výraz ani nemohl přijít na mysl.

Bratislavský soud ovlivní českou politiku

Neméně bizarní je Babišovo tvrzení o tom, že byl StB terorizován kvůli dvěma rodinným emigracím. Obecně platí, že pokud by byl objektem zájmu v negativním smyslu, byl by veden jako přinejmenším prověřovaná osoba, v horším případě nepřátelská. Nic takového ovšem nepřicházelo v úvahu. Babiš byl od počátku veden jako důvěrník, později jako agent. Výmluvy na emigrace v rodině navíc svědčí proti němu, a ne v jeho prospěch. Babiš musel být echt prověřený, když jej i přes fakt dvojí emigrace pustila StB na Západ.

Babiš se ve svém nedělním expozé pustil i do slovenského soudu, který projednává jeho spolupráci s StB. Podle něj je soud zmanipulovaný. Je to zvláštní, ještě v létě totiž trval na tom, že věří, že bude soudem očištěn. Ostatně žalobu na vyškrtnutí svého jména ze svazků StB podával on sám.

Co se od té doby změnilo? Především to, že slovenský Ústav paměti národa objevil další svazky, kudy Babišovo jméno prochází. Tím jedním je svazek osoby, na níž donášel, druhým je pak svazek propůjčeného bytu, kde mělo docházet ke schůzkám s příslušníky StB. Právě porovnáním těchto podpůrných svazků, které nebyly na rozdíl od toho Babišova skartovány, lze rekonstruovat i jeho historii. A tyto dva svazky předložil ústav jako důkazy při říjnovém stání, jemuž se Babiš vyhnul. Plky, že se v konspiračním bytě scházeli estébáci se svými milenkami a na Babišův účet si tam dávali bene, patří do říše báchorek. StB měla takový systém vnitřní kontroly, že by se takovou věc nepodařilo utajit, a provinilému příslušníkovi by hrozil pořádný flastr.

Pro Babiše může mít vyřazení z vlády fatální důsledky. Těžko si lze dlouhodoběji představit předsedu politického uskupení, který je sice poslancem, ale nemá žádnou exekutivní funkci. V Hnutí ANO tak na jeho účet začnou vyrůstat nové osobnosti, což může nakonec ohrozit i pozici zatím neohrozitelného lídra. Případná prohra v lustračním sporu na Slovensku pak může vést k rozpadu poslaneckého klubu. Ivan Pilný a další poslanci už avizovali, že v případě Babišovy prohry z klubu vystupují. Babišův zatím osobní spor o to, zda byl či nebyl vědomým spolupracovníkem StB tak může mít i sáhodlouhé vnitropolitické důsledky.