Švýcarsko

Švýcarsko Zdroj: profimedia.cz

Švýcaři odmítli omezení ředitelských platů i zdražení dálnic

Populistické nápady ve Švýcarském referendu neprošly. Lidé odmítli návrh na omezení manažerských platů, vyslovili se i proti daňovému zvýhodnění rodin a zvýšení dálničních poplatků. Ostře sledovaná byla zejména reakce občanů na návrh, aby maximální platy manažerů nesměly přesáhnout dvanáctinásobek aktuální minimální mzdy.

Proti návrhu organizace Mladých socialistů, který autoři nazývali "iniciativa 1:12", se podle předběžných výsledků vyslovilo 65 procent hlasujících. Iniciativa byla reakcí na vysoké výdělky vedoucích pracovníků nadnárodních společností, které místní levicové skupiny za jejich platovou politiku tvrdě kritizují.

Představitelé podnikatelských svazů se naopak obávali, že platový strop by ohrozil švýcarskou konkurenceschopnost a poškodil podmínky pro rozvoj mezinárodního obchodu. Švýcaři už letos v březnu při referendu posílili pravomoci akcionářů při kontrole manažerských platů a zakázali praxi "zlatých padáků", tedy vysokého finančního odstupného. Výsledky sobotního hlasování proto mnozí považují za překvapení.

Ještě více se nečekalo zamítnutí návrhu na daňovou výpomoc rodinám, které také odmítlo asi 65 procent hlasujících. Úspěšný nakonec nebyl ani třetí návrh, podle něhož se hodnota dálniční známky měla zvýšit z nynějších 40 na 100 švýcarských franků (na 2100 Kč). Stávající hodnota, která platí od roku 1995, tak dál zůstane nezměněná.