Vlk

Vlk Zdroj: Profimedia.cz

Vlčí hlídky míří do Beskyd, ochránit deset rysů, pět vlků a tři medvědy

Chránit místa v Česku, kde můžete narazit na vlka, rysa a medvěda se chystají dobrovolnické vlčí hlídky. V Beskydech a nově i v Jeseníkách budou monitorovat výskyt vlků, rysů a medvědů. Mají ale také zamezit nelegálnímu lovu těchto velkých šelem.

V terénu se během zimy bude pohybovat kolem 150 dobrovolníků. Hlídky do hor vyrazí společně s prvním sněhem. V něm se dá zvěř dobře stopovat. „Účastníci vlčích hlídek jednak zaznamenávají výskyt vlka, rysa a medvěda, ale všímají si také případných nelegálních návnad a dalších skutečností, které mohou pro tato vzácná zvířata znamenat ohrožení. Dobrovolníci tak šlapou na paty pytlákům, kteří jsou pro šelmy u nás největší hrozbou,“ řekl Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

V CHKO Beskydy působí vlčí hlídky už 14 let. Letos navíc mapované území rozšíří také o Jeseníky. Při pravidelném procházení terénu dobrovolníci vyhledávají pobytové znaky, což jsou stopy, trus, srst, kořist velkých šelem, ale i dalších chráněných druhů, jako je jeřábek či tetřev. Odebírají vzorky pro analýzy DNA či potravy a na vytypovaná místa umisťují fotopasti pro dlouhodobé sledování pohybu velkých šelem.

Podle posledních odhadů se v Beskydech vyskytuje až deset rysů, pět vlků a tři medvědi. Beskydy jsou jediným místem, kde v ČR tyto tři šelmy žijí. Zatímco rysa lze spatřit i jinde, medvěda a vlka lze vystopovat jen v beskydských lesích, kam se často zatoulají ze sousedního Slovenska. Cestu jim však komplikují nejen silnice s hustým provozem, ale i pytláci.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v Česku chráněni a jsou také předmětem celoevropské ochrany. CHKO Beskydy je proto zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. Jejich počet v tuzemsku souvisí se stavem populací těchto druhů na Slovensku a v Polsku.

„Viditelná přítomnost hlídek pomůže pytláky od střelby odradit. Za 14 let se úspěšného projektu zúčastnily stovky dobrovolníků, kteří v terénu strávili tisíce hodin,“ říká Kutal.