psi Bukurešť

psi Bukurešť Zdroj: Profimedia.cz

V Rumunsku likvidují toulavé psy, Češi proti tomu protestovali

Několik desítek lidí v pátek odpoledne v Praze protestovalo proti údajně nehumánnímu vybíjení psů v Rumunsku. Aktivisté ze sdružení 269 CZ a Fair Play CZ v petici vyzvali rumunské představitele, aby se zaměřili spíš na plošnou kastraci psů.

Protestující měli na sobě červená trička s psí tlapkou a nápisem Stop killing dogs. Prošli centrem Prahy od Karlova mostu  do Nerudovy ulice, kde se krátce setkali se zástupci rumunské ambasády. Akce se podle ČTK zúčastnilo asi 80 lidí.

Důvodem k protestu bylo to, že rumunský parlament v září schválil zákon umožňující obcím usmrcovat odchycené psy, o které se během 14 dní nikdo nepřihlásí. Stalo se tak poté, co smečka toulavých psů zabila v bukurešťském parku čtyřletého chlapce. Jeho starší, šestiletý bratr vyvázl z útoku s pokousanou nohou. 

Zdivočelí psi jsou pro Bukurešť dlouholetým problémem, který se nedaří vyřešit. V rumunské metropoli jich žije podle odhadů 60 až 80 tisíc. Většina z nich je ve špatném zdravotním stavu, trpí nemocemi i špatně zhojenými následku úrazů. Někteří jsou i silně agresivní.

Jen loni v Bukurešti tato zvířata pokousala 16 tisíc lidí. Před několika lety dokonce agresivní pes zabil japonského podnikatele nedaleko rumunského úřadu vlády. Další obětí toulavých smeček se například stala v roce 2011 žena, kterou napadla a roztrhala skupina psů v areálu bukurešťské nemocnice.

Pod českou verzi petice, která navrhuje problém s přemnoženými psy řešit plošnou kastrací, se podle organizátorů podepsalo na internetu asi 1000 lidí, pod anglickou verzi asi 5000. Další stovky podpisů prý mají na papíře, příští týden je chtějí poslat na velvyslanectví.

Pomůže sterilizace?

„Rumunsko dlouhodobě neřeší problém toulavých psů, kterých je v zemi velké množství. Navzdory tomu, že země dostala od roku 2001 přes 10,5 milionu eur z rozpočtu EU na plošné kastrace a sterilizace, prostředky nebyly využity tak jak měly být, a počet psů se neustále zvyšuje,“ upozornila organizátorka protestu Kateřina Fischerová.

Nicméně varianta psy kastrovat je nákladná a přitom přináší zatím nepřesvědčivé výsledky. V roce 2012 nechaly úřady v Bukurešti – podle doporučení ze zahraničí – sterilizovat šest a půl tisíce volně pobíhajících psů. Stálo to v přepočtu více než pět milionů korun, aniž by to přineslo úbytek těchto zvířat na ulicích.

Rumunsko přestavuje jeden z nejchudších států Evropy a s nedostatkem financí se potýká téměř ve všech oblastech. Podle údajů Červeného kříže žijí v zemi tři miliony lidí v absolutní chudobě, kdy nejsou schopni uspokojit své sociální potřeby.

V takové situaci by asi bylo nejvhodnější, aby západoevropští milovníci psů (včetně těch českých) uspořádali finanční sbírku a zaplatili vybudování humánních útulků, kde by mohla – alespoň některá z těchto ubohých zvířat – důstojně dožít.