Party pro zdravé kurvičky podpořila Obamovu zdravotní reformuParty pro zdravé kurvičky podpořila Obamovu zdravotní reformu

Party pro zdravé kurvičky podpořila Obamovu zdravotní reformuParty pro zdravé kurvičky podpořila Obamovu zdravotní reformu Zdroj: Archív

Party pro zdravé kurvičky podpořila Obamovu zdravotní reformu

Tanečnice burlesky, oblečená  jako sestřička, se posmívá své souputnici s falešnou stříkačkou v ruce. Svůdně ji houpá v performanci, která má odrážet hru kočky s myší v americkém zdravotnictví. Tancují, a nakonec končí nahoře bez.

I podobné akce se odehrávají v souvislosti s boji o zdravotnickou reformu, kterou vede prezident Barack Obama. Provokující představení, které popsala reportáž televize CNN, bylo součástí série podniků, které měly přivést lidi na přihlášení se k Obamacare (jméno, které dostaly reformy prezidenta USA ve zdravotnictví). Akce, pojmenovaná “Party pro zdravé kurvičky” se odehrála minulý týden v San Franciscu. Organizovala ji Siouxsie Q, prostitutka z předměstí San Franciska. Představení mělo přimět ostatní prostitutky k uzavření nových zdravotních pojištění. A skončilo to úspěchem. Akce se zúčastnilo kolem 40 mužů a žen a drtivá většina z nich poté skutečně uzavřela novou zdravotní pojistku.

V sexuálním byznysu, kde se samozřejmě platí hotově a nikdo si nevede účetnictví,  jsou prostitutky vystaveny  zvýšenému riziku pohlavně přenosných chorob a pojištění je často mimo jejich dosah. Mnoho sexuálních pracovnic, se přitom považuje za živnostníky, kteří nemají na pojištění. Ale to by se všechno mohlo změnit právě zákonem o cenově dostupné péči (oficiálně Patient Protection and Affordable Care Act).

Osmadvacetiletá Siouxsie hledala podle svých slov pojištění marně od roku 2008. Nikdy se to ale nepodařilo. Ona a její partner nedávno posuzovali své možnosti ohledně pojištění a zjistili, že společný pojišťovací plán by je vyšel na 400 až 500 dolarů měsíčně, což je pro ně cenově nedostupné.

Od prvního ledna, kdy nový zákon vstupuje v platnost, si ona a její partner budou moci pořídit pojištění za 175 až 200 dolarů na měsíc. Rozhodují se teď mezi plány dvou pojištoven z Kalifornie.