Marihuana

Marihuana Zdroj: profimedia.cz

Joint za 5 korun, gram marihuany za dvacku. Sen? Kdepak

Zatímco v Česku stojí gram marihuany mezi 150 až 200 korunami, levicová vláda v jihoamerické Uruguayi připravila zákon, které prodej „trávy“ nejenom legalizuje, ale v konečném důsledku by snížil ceny konopí. Důvod? Boj proti černému trhu s drogami a narkokartelům.

Při čtení důvodů legalizace marihuany v Uruguayi se našinec může pouze divit. Například kolega z Reflexu Jiří X. Doležal měl být souzen pouze za to, že o kouření marihuany udělal vtip v časopise. V Jižní Americe k problému přistupují jinak. „Nelegální trh je velmi riskantní a nabízí špatnou kvalitu,“ řekl například šéf národního uruguayského drogového úřadu José Calzada a dodal: „Stát poskytne bezpečná místa, kde se dá koupit kvalitní zboží a navíc prodávané za běžnou cenu."

Vláda v této zemi navrhuje prodávat marihuanu za dolar za gram, což je pod současnou cenou na tamním černém trhu. V přepočtu je americký dolar v současnosti 19 českých korun. Návrh na legalizaci již prošel dolní komorou uruguayského parlamentu a čeká na schválení v Senátu. Platit by měl od příštího roku.

A jak si vlastně prodej tak levné marihuany v Uruguayi představují? Existují tři varianty. Každý si může sám vypěstovat šest rostlin konopí pro vlastní potřebu. Nebo se zapojit do členství v klubech, kde bude vše pod státní kontrolou, ale zde už můžete vypěstovat 99 rostlin. Nebo nepěstovat nic a nakupovat legálně v lékárně 40 gramů marihuany na osobu a měsíc.

Záměrem vlády je zamezit černému trhu, dostat situaci při prodeji marihuany pod kontrolu a získat legálním prodejem peníze do státní kasy. Zda se to podaří, není zatím jasné.