Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: Profimedia.cz

Sobotkův konec už je tady, ČSSD ničí sama sebe

Předsednictvo sociální demokracie podle informací ČTK přijalo výzvu, aby Sobotka odstoupil z vyjednávání o příští vládě a byl ustaven nový vyjednávací tým.

Skupina pěti straníků vedená místopředsedou Michalem Haškem pár hodin po volbách tajně navštívila na Lánech prezidenta Miloše Zemana. Bohuslav Sobotka byl v tu chvíli v televizi na první povolební diskusi stranických lídrů a podle svých slov o ničem nevěděl.

Předsednictvo v neděli v podvečer schválilo odvolání Bohuslava Sobotky z týmu, který má vyjednávat v povolební situaci. Zároveň přijalo výzvu, aby Sobotka na post předsedy rezignoval.

S návrhem na vyloučení z vyjednávacího týmu přišel brněnský primátor Roman Onderka. Šéf strany má údajně převzít odpovědnost za výsledek voleb, kde strana získala 20,45 procenta hlasů. Zároveň byl schválen nový vyjednávací tým, v němž jsou Michal Hašek, Jeroným Tejc a Lubomír Zaorálek. Sobotkovi se ale post předsedy zatím opouštět nechce. Pokud se ale nestane zázrak, tohle už neustojí.

Že se zemanovci uvnitř ČSSD pokusí Sobotku odstranit, se dalo čekat už dlouho. Hašek a další svého pána (Zemana) hlas, jen čekali na vhodnou chvíli, kdy vrazit předsedovi nůž do zad. Najednou všichni dělají, že s vedením strany a celou volební kampaní neměli nic společného. Ta kampaň byla samozřejmě dost mizerná, nestačila reagovat na fenomén nových stran. Socialisté bojovali proti starému nepříteli, jenže ten už jaksi nebyl u moci, takže boj proti Nečasově hrůzovládě bez Nečase ztratil půvab. Ale Hašek byl u toho a všichni ostatní taky.

Pokud se moci ve straně teď chytí někdo jako Hašek, zadělává si ČSSD na velký problém. Může při příštích volbách dopadnout jako ODS. Prezident se zřejmě rozhodl, že zničí svými smrtícími polibky ještě jednu stranu. Sobotku nenávidí a nebude ukojen, dokud nedosáhne svého. Ukazuje se, jaký to byl omyl, že socialisté nechali dojít Zemana až na Hrad.

Puč v ČSSD znamená oslabení strany. Proč by měli voliči takovému nevypočitatelnému útvaru, kde si v přímém přenosu jdou lidé vzájemně po krku, důvěřovat?

Tato strana má zcela mimořádný talent vždy zařídit, aby se s žádným svým předsedou nerozešla v dobrém. Teď v sobě objevila ještě jeden talent navíc, zničit sama sebe.