Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: reprofoto ČT24

Na každé prase se vaří voda, tvrdil vždy Miloš Zeman. Asi mu už došlo, že i na něj

Zcela netradičně a dlouho trvalo, než se prezident Miloš Zeman vyjádřil k výsledkům voleb. Jindy komentuje všechno a hned. Dokonce prezident při svém nedělním vystoupení v České televizi ani nehýřil tolika bonmoty, jak jsme zvyklí. Co se stalo? Že by už i Zemanovi došlo, že některé jeho vize ve volbách pohořely?

Prezident si přál, aby příští vládu pokud možno vytvořila ČSSD s podporou komunistů a u toho by ještě asistovaly zbytky současné zemanovsko-rusnokovské vlády, které se jmenují Zemanovci. Nic takového se nestane. Socialisté a komunisté nemají oproti předvolebním odhadům ve sněmovně většinu, dokonce k ní mají hodně, hodně daleko. Zemanovci utrpěli fatální porážku, která je možná vymaže z politické mapy, protože se u nich dají předpokládat velké finanční problémy.

Zeman zřejmě i proto hovořil na ČT nevýrazně a nepasoval se na dalšího hybatele dění. Vypadal unaveně a chvilkami i nepřítomně. Ale překvapivě naznačil, že by brzy mohl být zpečetěn osud jeho kancléře Vratislava Mynáře. Pokud ten nezíská bezpečnostní prověrku, skončí ve funkci. I takovým způsobem zasáhly volby do života Pražského hradu.

Volby prostě Zemanovi vůbec nevyšly. Jeho strana mizí, jeho kancléř možná mizí, jeho dcera Kateřina zmizela (tedy nevolila, je někde v cizině), zůstane nám jen patriarcha na Hradě. Miloš Zeman v minulosti mnohokrát opakoval známý bonmot, že na „každou svini se někde vaří voda“. Vaří. Volby naznačily, že i na něho samotného.