Barack Obama

Barack Obama Zdroj: EPA

Američané odposlouchali politiky i z Prahy, Britové špiclují nás, skandál se rozrůstá

Vypadá to jako pořádný skandál, který nemá konce. Bouři, kterou rozpoutal před několika měsíci Američan Edward Snowden pracující pro americkou národní bezpečnostní agenturu NSA, pokračuje. Kromě toho, že Američané odposlouchali celé roky německou kancléřku Angelu Merkelovou, je ukazuje, že problém se týká i České republiky.

Jedna z poboček americké NSA, která odposlechy dělá, měla být i v Praze a zaměřovala se podle dostupných informací kromě jiného i na Německo. Zřejmě se to nikdy přesně nedozvíme, ale není vyloučeno, že Merkelovou odposlouchávali právě z českého hlavního města. Ještě zajímavější by bylo vědět, zda se podobná činnost týkala i našich politiků a dalších lidí, třeba z byznysu či bezpečnostních složek.

Podle Snowdena se navíc britská tajná služba „napíchla“ mimo jiné na transatlantický optický kabel TAT-14, přes který běží významná část datové komunikace mezi USA a Evropou (první o tom psal server Česká pozice). Komunikace tímto kabelem jde i od velkých mobilních operátorů z Česka do Ameriky, takže se dá předpokládat i odposlech našich občanů.

Celý skandál ale připomíná kauzu WikiLeaks, o které se říkalo, že únik citlivých diplomatických informací z amerických ambasád, ohrožuje bezpečnost Spojených států. To se nakonec ale nestalo. Jisté je jen jedno, kdyby se něco podobného týkalo Izraele, tak jeho tajná služba Mossad by už problém dávno vyřešila. Bohužel asi tím nejbrutálnějším způsobem, tedy likvidací těch, co podobné informace dávají médiím.