Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Somálský pirát se nechal chytit jako naivka. Myslel, že o něm budou natáčet film

Policie zatkla na letišti v Bruselu vůdce somálských pirátů zvaného Velká Huba. Tento muž, který léta unikal spravedlnosti přiletěl do Belgie, protože uvěřil, že o něm a jeho pirátských skutcích připravují tamní filmaři životopisný film.

Mohamed Abdi Hasan přezdívaný „Afwayne“ neboli „Velká Huba“ byl jedním z nejdůležitějších vůdců somálských pirátů, ne-li tím vůbec nejhlavnějším. Zároveň byl pro západní spravedlnost nepolapitelný. Nakonec ho zradila ješitnost. Agenti tajné služby mu namluvili, že se v Bruselu začíná natáčet film ze života somálských pirátů a že jeho účast – jako konzultanta – je pro úspěch díla, v němž se bude objevovat i jeho postava naprosto nezbytná. Hassan, v nejlepších tradicích své přezdívky, falešnému policejnímu lichocení podlehl a skutečně se tuto sobotu do Belgie dostavil. Místo červeného koberce, po kterém kráčejí filmové hvězdy, však na něho čekali pouze policisté s želízky.

Belgický problém s tímto pirátem začal roce 2009, když jeho gang unesl belgickou loď Pompei s posádkou v níž byli i dva belgičtí důstojníci. Posádka nakonec byla po 70 dnech propuštěna.

Velká Huba už zřejmě na tento incident pozapomněl. Navíc letos v lednu oznámil, že své řemeslo pověsil na hřebíček, odchází do důchodu a nadále bude žít spořádaným životem mírumilovného občana. Zatímco somálský prezident mu (za to) vydal diplomatický pas, Evropané mu však neodpustili. To se ostatně netýká jen jeho, práce belgické policie vedla k dopadení dvou dalších pirátů, kteří se na únose Pompei přímo podíleli, soud jim dal tresty na 10 a 9 let. Pokud by podobný trest dostal i Velká Huba, vyvázl by ještě docela dobře. Za pirátství, únos a účast v organizovaném zločinu mu hrozí trest spíše dvojnásobný.

Podle belgického žalobce Johana Delmulleho je Hasan považován za jednoho z nejvýznamnějších vůdců pirátů a je zodpovědný za mnoho útoků. Delmulle pro New York Times řekl, že „po únosu Pompei byli naši občané zadržováni v nelidských podmínkách a jejich rodiny ponechány v naprosté nejistotě ohledně jejich osudu. Nikdy jsem se proto netajil s tím, že nechci obviňovat pouze pachatele, kteří tuto trestnou činnost vykonávali ale i ty, kteří byli v pozadí, vydávali rozkazy a únosy organizovali.“

Hasan je podezřelý z financování a organizování únosů, ale dokud pobýval v Somálsku, byl mimo dosah belgického práva. Kvůli roky trvající občanské válce a faktickému bezvládí v zemi, jsou piráti ze Somálska pro soudy a policii prakticky nepostižitelní. Ačkoliv se tomuto řemeslu věnuje podle odhadů jen asi 1500 lidí, jsou somálští piráti schopni vážně ohrozit nejdůležitější obchodní cesty na světě. Rejdaři odhadují, že globální ekonomika kvůli pirátství každý rok ztratí 10 miliard dolarů.