Gdaňsk

Gdaňsk Zdroj: Printscreen polskieradio.pl

Sovětský voják znásilňuje těhotnou ženu: umění, nebo historický apel?

Historicky pohnutý osud polského přístavu a města Gdaňsk se včera pokusil reflektovat polský umělec, když vedle památníku, který představuje sovětský tank, umístil sochu zobrazující těhotnou ženu, kterou znásilňuje sovětský voják. Pomník se však na místě dlouho neohřál. Ještě téže noci, kdy jej umělec nainstaloval, pomník odvezli policisté.

„Má práce zobrazuje hrubé násilí, bez zamlčování a bez obcházení. Pomník ztělesňuje tragédii žen, o níž se mlčí. Hodně jsem se nad tím trápil, bylo to ve mně a už nějakou dobu jsem to chtěl vyjádřit. Kdybych byl spisovatel, tak bych o tom psal, ale jsem sochař, a tak to dopadlo takhle,“ řekl Jerzy Bohdan Szumczyk, který „nelegální“ pomník instaloval vedle tanku T-34 za pomoci několika přátel. Policie však sochu odstranila rychleji, než stačil Jerzy říct „okupace“. "

„O pomníku jsme se dozvěděli mezi druhou a třetí v noci, když nám zavolala pobouřená žena,“ řekla televizi TVN mluvčí gdaňské policie Aleksandra Siewertová. Policisté konstatovali, že instalace pomníku je nezákonná. „Autor stál kousek od pomníku a sledoval, co se děje. Policisté ho vyslechli, zatím jej z ničeho neobvinili,“ konstatovala mluvčí a dodala, že případ byl předán prokuratuře.

Co na dílo řeknou lidé, to se už autor nedozví, přestože podle jeho slov je právě jejich názor to nejpodstatnější, co jej v souvislosti se sochou zajímá.

Historický kontext, na nějž chtěl Jerzy upozornit, spočívá především v násilí a ničení, jehož se dopouštěli sovětští vojáci při obsazování Polska v závěrečné fázi druhé světové války. Město Gdaňsk s okolím představovalo pro Němce mezi dvěma světovými válkami jedno z největších příkoří způsobených versailleským mírem, protože rozdělovalo Německo na dvě části a bránilo volnému přístupu do Východního Pruska. Od počátku druhé světové války se Gdaňsk stal součástí Třetí říše, jeho „osvobození“ Rudou armádou však probíhalo násilně a velkou část města tato událost těžce poškodila - i na to se snažil mladý gdaňský umělec upozornit.