Policejní zásah

Policejní zásah Zdroj: Profimedia.cz

Lidem se policie a armáda líbí. Asi proto, že moc neuvažují

Důvěra v armádu a ve státní a městskou policii stoupla a je na nejvyšší úrovni od poloviny 90. let. Podle průzkumu STEM armádě věří 76 procent lidí, policistům 64 procent a strážníkům 54 procent občanů. Vůbec největší důvěře se mezi českými a zahraničními bezpečnostními složkami ale těší hasiči, věří jim 97 procent Čechů.

Že lidé mají zvláštní zálibu v armádě, je patrné z více průzkumů. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění CVVM armádě věří 67 procent lidí a policii 61 procent občanů. Podle STEM důvěra občanů v české bezpečnostní složky stoupla, klesla ale v případě NATO a Interpolu. Severoatlantické alianci teď věří 51 procent lidí a Interpolu 71 procent občanů. Proti únorovému průzkumu se u obou organizací snížila důvěra zhruba o šest procentních bodů. Těžko říct, co Interpol tak zlého od února provedl, asi mají prostě lidé špatnou náladu nebo sledovali špatné detektivky o neschopných policistech.

Potvrzuje se běžná zkušenost, že lidé věří nejvíce institucím, do kterých nemají co mluvit. Jakmile mohou někoho volit, neberou ho moc vážně. Nejnižší důvěru mívá Sněmovna a Senát. Proč to tak je? Zřejmě nějaký pozůstatek z mytických dob. Když je původ něčí moci tajemný, má zvláštní autoritu. Když si představitele volíme sami, předpokládáme, že ti lidé nejsou lepší, než je průměr obyvatel. Takže nic moc. Polovina lidí má podprůměrnou inteligenci, tak se není čemu divit.

Přitom naše armáda na našem území od nepaměti nebojovala a zahraniční akce se netěší velké oblibě. Co si lidé myslí o policistech, víme z vlastní zkušenosti. Podle jiných průzkumů ještě lidé nejvíc věří soudům a rozhlasu. Proč zrovna pomalým českým soudům, které v každé instanci rozhodují opačně a rozhlasu, když novináři požívají podle průzkumů stejné obliby jako uklízečky, je záhada. Řešení ale možná není tak složité. Lidé prostě mají názory, aniž by příliš uvažovali