Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nepískejte na Miloše, přichází policejní stát!

Totalita sotva přichází, a už dupe jako slon. Ještě ani není řádně zvolena Zemanova loutková vláda ČSSDSPOZANOKSČM, a už začíná policie šikanovat občany, kteří si s generalissimem prezidentem dovolili nesouhlasit.

Nesvoboda v české společnosti nemusí být vynucována shora. Typický český úředník - a policejní obzvláště - pozorně vnímá a naslouchá, jestli od jeho nadřízených, případně od nadřízených jeho nadřízených nepřichází nějaká společenská objednávka na utažení šroubů, prohloubení policejního dozoru a navýšení policejní šikany. A když jo, tak s chutí koná.

Jak P.T. čtenář jistě ví, generalissimus Miloš Zeman opakovaně ve svých projevech nadával na novináře, tituloval je termínem „blbečci“ a všeobecně dával najevo, že s tou lúzou od pera je potřeba pořádně zatočit. Netrvalo ani pár týdnů, a byl jsem zcela absurdně obviněn z šíření toxikomanie anekdotou a hrozí mi pět let vězení. Věřím, že šéf Národní protidrogové centrály bude za ten husitský boj náležitě povýšen - slušelo by mu například křeslo policejního prezidenta. A já, vzhledem k sympatiím k jeho osobě, bych mu to povýšení za stíhání mé osoby přál. Připadal bych si velice důležitý.

Nesouhlas s vrchností se nikdy v totalitě netoleruje. Proto moje obvinění přestalo najednou být největší nehorázností, které si nastupující nesvoboda vymyslela. Tou největší nehorázností nyní je zadržení neznámého cyklisty, který si dovolil pískat při projevu Miloše Ovaroviče v Brně. Následně jej odvlekla městská policie a cyklista strávil na policii sedm hodin. Včetně toho, že byl vyšetřen lékařem, zda je duševně zdráv, když píská na Zemana.

Diagnóza „chorobné pochybnosti o správnosti sovětského zřízení“ sehrála v Sovětském svazu značnou roli při věznění opozice. Proto je hezké vidět, k jakým tradicím se naše policie hlásí. Byl jsem za svou novinářskou kariéru svědkem stovky demonstrací - nebo možná stovek dvou. Vždycky, když tam pískal někdo příliš hlasitě a znemožňoval (nahlášeným) řečníkům mluvit, policie pištce odvedla z doslechu a tím to haslo. Nyní, nově, je za akustický nesouhlas se Zemanem sedm hodin korekce.

V naší policii je pořád dost zastánců stalinistických pořádků, policejního teroru, permanentního šmírování občanů a cenzury. Pokud se shora objeví sebemenší zájem o navýšení represe, policisté vyskočí jak čertík ze škatulky a začnou řádit. Proto si myslím, že nejpozději tři měsíce po volbách, které nade vší pochybnost vyhraje Zemanem kontrolovaná levice, zavládne v České republice v plném slova smyslu policejní stát. A není to plané strašení! Na dalším meetingu v Břeclavi se Zeman uvtípl: „Pokud se chcete stát mediální hvězdou, tak na mě teď zapískejte." Ano, Zeman už počítá s tím, že když s ním někdo nebude nesouhlasit, seberou ho tak okázale, že z něj bude mediální hvězda. Zdá se, že bude líp - a nejen s Babišem, ale i se Zemanem.