Pakistan

Pakistan Zdroj: profimedia.cz

Krvavý víkend: Během teroristických útoků zahynulo 146 lidí

Při víkendových teroristických útocích v Nairobi a v pákistánském Péšárvaru, zahynulo více jak 146 lidí. Podle organizátorů jednoho z atentátů má útoků dále přibývat.

Keňa zažívá po sobotním přepadení významného nákupního centra radikálními islamisty nejtragičtější teroristický útok od roku 1998. Ozbrojenci somálských milicí Šabáb, které se k útoku v metropoli Nairobi přihlásily a označily ho za odvetu keňského vojenského nasazení v Somálsku, pozabíjeli nejméně 68 lidí, včetně několika cizinců. Dvě stovky dalších lidí utrpěly zranění. Zásah proti útočníkům, kteří drží rukojmí, stále pokračuje.

Maskovaní ozbrojenci v sobotu po poledni vnikli do čtyřpatrového luxusního nákupního centra Westgate Mall a začali střílet a házet granáty. Vybírali si hlavně na nemuslimské návštěvníky. Podle posledních údajů ministra vnitra již připravili o život téměř sedm desítek lidí a dalších 175 zranili. Zachránit se podařilo kolem 1000 osob.

Útok proti nemuslimům

Nejméně 78 lidí bylo v neděli zabito a 130 zraněno při pumovém útoku dvou sebevražedných atentátníků před kostelem v Péšávaru na severozápadě Pákistánu. Mezi oběťmi masakru v křesťanském objektu je i 34 žen a sedm dětí, uvedl pákistánský ministr vnitra Čaundrí Nisar Ali Chán. K historicky nejkrvavějšímu útoku proti křesťanské komunitě v zemi se podle agentury AP přihlásila pákistánská odnož radikálního hnutí Taliban.

V prohlášení citovaném AP organizátoři atentátu říkají, že budou pokračovat v útocích proti nemuslimům, dokud Spojené státy nezastaví útoky svých bezpilotních letadel v odlehlé kmenové oblasti na severozápadě Pákistánu.