Muslimské děti

Muslimské děti Zdroj: profimedia.cz

Muž o svatební noci smrtelně zranil svou osmiletou novomanželku

Osmiletá Rawan z Jemenu zemřela krátce po svatební noci, kterou strávila se svým čtyřicetiletým novomanželem v jemenském hotelu Hajjah.

Před pár měsíci zveřejnila na serveru YouTube.com dívka na útěku jménem Nada al-Ahda odstrašující video, v němž vyzývá ostatní jemenské dívky, aby si podobné zacházení a nucené sňatky nenechaly líbit. Podle ní se musí vzepřít svým rodičům a raději utéct, nebo dokonce spáchat sebevraždu než přistoupit na smluvený sňatek se starším mužem.

Ani Nadino video, ani sílící volání Arabského poloostrova po zákoně, podle něhož musí být dívkám vstupujícím do manželství minimálně osmnáct let, ale osmileté Rawan život nezachránilo. Vzhledem ke svému věku nejspíš ani nechápala, co se děje, a během násilného sexuálního aktu cítila jen obrovskou bolest a ponížení. Holčičku budoucímu muži prodal nevlastní otec za 10 tisíc rialů (asi 50 tisíc korun).

Jelikož v Jemenu není stanoven žádný minimální věk pro povolení k uzavření manželství, jsou zde sňatky mezi staršími muži a mladinkými dívkami stále zcela běžné. Čtrnáct procent jemenských dívek se provdá do svých patnácti let a celá polovina před osmnáctým rokem života.