Santiago de Compostela

Santiago de Compostela Zdroj: profimedia.cz

V Santiagu de Compostela byla kvůli katastrofě zrušena tradiční slavnost

Vlaková katastrofa u Santiago de Compostela se stala v předvečer velké pouti, která se na tomto místě koná od středověku.

Úřady Galicie vyhlásily sedmidenní smutek a na místo neštěstí přijel španělský premiér Rajoy, který je sám rodákem ze Santiaga.

Tragédie přerušila tradiční pouť věřících jen den před největším místním svátkem svatého Jakuba Staršího, který je podle tradice pohřben v místním chrámu. Starosta Santiaga de Compostela hned po nehodě oznámil, že letošní slavnosti se po tragické nehodě ruší.

„Jak zajisté chápete, zrušili jsme veškeré oslavy. Ubytovny místo poutníků teď chceme připravit pro rodiny obětí. Čeká nás spousta práce s identifikací obětí a starostí o jejich těla. Ti, kteří přežili, jsou v péči krajské nemocnice.“ Podle českého konzula Jindřicha Kubovského zatím nejsou informace, že by mezi mrtvými byli čeští občané. „Zatím nemáme zprávy o obětech z řad českých občanů. Z celkového počtu mrtvých bylo ale dosud identifikováno pouze devět,“ řekl konzul.

Češi patří po otevření možnosti cestovat k pravidelným poutníkům na toto místo, často ale putují pěšky po tradičních trasách z mnoha míst v Evropě až ke španělskému pobřeží. Mnozí středověcí poutníci pak ze Santiaga pokračovali až na pobřeží do sto kilometrů vzdálené Finistery. Název pochází z latinského finis terrae, konec světa. I letos do Compostelly vyráží mnoho českých poutníků. Pro ty, kteří směřovali na dnešní slavnost, to bude nepochybně hořké zakončení jejich putování.