Zdroj: Youtube.com

Podívejte se, jak zaznamenala vykolejení španělského vlaku bezpečnostní kamera

Otřesná tragédie, která se ve středu stala poblíž španělského města Santiago de Compostela, a při níž přišlo o život 80 lidí a dalších nejméně 140 bylo zraněno, byla zaznamenána na videozáznam bezpečnostní kamery.

Středeční havárie rychlovlaku, jehož cílem bylo původně město Farrol je označována za nevětší železniční neštěstí Španělska. Všech jeho 13 vagonů vykolejilo ve 20:42 v zatáčce nedaleko od poutního města Santiago de Compostela.

Určitě vykolejím, telefonoval strojvedoucí vteřiny před havárií

Podle informací vlak přepravoval 238 pasažérů, z toho 78 lidí zahynulo a nejméně 150 bylo těžce zraněno. Při sledování videozáznamu z bezpečnostní kamery se tají dech.

 

Španělské státní dráhy (RENFE) zveřejnily telefonát strojvedoucího, který několik vteřin před havárií hlásil: "Jedu stodevadesátkou a vykolejím!" Stroj v tu chvíli řídili hned dva muži.

Video bezpečnostní kamery ukazuje, jak postupně opouští koleje všech osm vozů vlaku počínaje lokomotivou. Očití svědkové popisovali scénu jako "zemětřesení". Ihned poté, co se souprava zastavila, strojvedoucí telefonoval znovu.

"Vykolejil jsem. Co mám dělat? Co mám dělat? Jsme jenom lidé, jsme jenom lidé! Doufám, že nejsou žádní mrtví, protože jinak je mám na svědomí." On i jeho kolega vyvázli jen s lehkými zraněními.