Unesené dívky v Pákistánu

Unesené dívky v Pákistánu Zdroj: Archív

Na internetu se objevilo VIDEO s unesenými Češkami v Pákistánu

Po čtyřech měsících se na internetu objevilo video se dvěma Češkami, které byly v březnu uneseny v Pákistánu.

Na záběrech, pořízených podle unesených Češek v polovině dubna, se ženy přimlouvají za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové vězněné v USA. Na údajně dva měsíce staré nahrávce dostupné prostřednictvím Facebooku, na který upozornil Blesk.cz obě Češky tvrdí, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy.

Siddíkíová získala v USA doktorát v oboru neurologie. Roku 2010 byla americkým soudem odsouzena k 86 letům vězení za útok na americké agenty a vojáky. Češky na snímku vyzývají své rodiny, českého prezidenta, všechen český lid a Evropskou unii, aby "všemožně ve spolupráci s únosci podpořili humanitární požadavek" na propuštění Siddíkíové.

Vyzývají rovněž mezinárodní společenství k úctě vůči právům muslimských žen včetně práva na svobodu vyznání.

Video placeholde
Unesené dívky v Pákistánu • Archív

"Nespravedlnost způsobená muslimským ženám nás dostala do této zlé situace a vyvolala vůči nám nepřátelství muslimů," říká na videu jedna z unesených dívek. "Jsme v dobrém zdravotním stavu, ale náš život je v nebezpečí," uvádí v klipu dlouhém sto vteřin.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová ČTK řekla, že Černínský palác se o videu dozvěděl z Blesku. "Prověřujeme to," uvedla k případu.