Méně peněz a stejná daň z příjmu. Jak je to možné?

Méně peněz a stejná daň z příjmu. Jak je to možné? Zdroj: Profimedia.cz

graf daně
graf daně
2
Fotogalerie

Je den daňové svobody, včera jsme naposledy dřeli na stát

O dva dny později než loni, o víc než měsíc později než ve Švýcarsku. Úterý 11. června je letos dnem daňové svobody, který symbolicky rozděluje rok na dvě části: v té první platíme výdaje státu, ve druhé, která začíná dnes, už pak pracujeme na sebe.

Liberální institut, který den daňové svobody (DDS) na 11. června vyhlásil, uvádí, Česko zařazuje mezi Německo (16. června) a Norsko (8. června). Právě Norsko je příkladem, jak severské státy omezily své pověstné veřejné výdaje. Dokonce tak, že letos mají daňové volno Norové dřív než my.

Metodika výpočtu dne daňové svobody vychází z odhadů OECD o celkových výdajích veřejného sektoru jako procentu na HDP. Norům sousední Švédsko v této statistice poskočilo z 64,9 % v roce 1995 na letošních 51 procent. Tak se seveřané vypořádali s českými socialisty opěvovaným skandinávským modelem.

graf daněgraf daně|Dendanovesvobody.cz

Největší meziroční skok dne daňové svobody směrem k začátku roku mezi sledovanými zeměmi zaznamenala další severská země, Dánsko. Letos budou slavit 1. srpna, loni to bylo o 11 dní později. Už několik let mají DDS nejdřív v Jižní Koreji (27. dubna), v Austrálii (5. května) a Švýcarsku (6. května). Za ním už následuje Slovensko (17. května).

graf daněgraf daně|Dendanovesvobody.cz

Na opačném konci žebříčku, tedy země s nejvyššími vládními výdaji, jsou Dánsko, Francie, Finsko a Belgie.

Největší skok od roku 2009 se podařil Islandu. Tam svůj den daňové svobody slaví o 50 dní dřív než v krizovém roce.