Margaret Thatcherová

Margaret Thatcherová Zdroj: profimedia.cz

Přečtěte si nejzajímavější citáty zesnulé Margaret Thatcherové

Právě zesnulá bývalá britská premiérka pila lidem krev až do své smrti. Často svými plamennými prohlášeními, kde si absolutně nebrala servítky. Byla vždy věcná, upřímná a nekompromisní.

 

"Já budu socialismus nadále kritizovat a oponovat mu, protože pro Británii je špatný. Británie a socialismus nejsou totéž. Je to labouristická vláda, která nám přinesla rekordní daně. Má typickou nemoc socialistů – utratili už i peníze všech ostatních."

 

"Moje práce je zastavit rudnutí Británie."

 

"Nesnáším extrémy jakéhokoliv druhu. Komunisté a Národní fronta obě upřednostňují dominanci státu nad jednotlivcem. Oba porušují práva jednotlivce. Pro mě jsou proto stranami stejného druhu. Celý život jsem se bránila zakazování komunismu nebo jiných extrémistických organizací, protože když tohle uděláte, půjdou do ilegality a dá jim to přesně to nadšení, které nemají, když mohou své názory prezentovat otevřeně. Umlátíme je argumenty. Národní fronta je Socialistická fronta."

 

"Tam, kde je disharmonie, měli bychom přinést harmonii. Tam, kde je chyba, měli bychom přinést pravdu. Tam kde jsou pochybnosti, měli bychom přinést víru. A tam, kde je zoufalství, bychom měli přinést naději."

 

"Ekonomika je jen metoda, podstatou je změnit srdce a duši."

 

"Porážka – Já neznám význam tohoto slova!"

 

"Bylo to krásné ráno. Podobně krásných dní není mnoho. Slunce prosvítalo skrz okenní skla a dopadalo na květiny před kostelem a mně došlo, že tohle byl den, který už jsem neměla vidět." (O atentátu, který na ni pořádala organizace IRA)

 

"Socialisté křičí: "Moc do rukou lidí!" a zdvihají u toho zaťatou pěst. My všichni víme, co tím myslí doopravdy – moc nad lidmi, moc do rukou státu."

 

"Věřím, že královská rodina je to nejlepší z patriotismu, lojality, vznešenosti a váženosti. Je to málo častá kombinace a měli bychom si toho vysoce cenit."

 

"Ucházela jsem se o práci v Imperial Chemical Industries v roce 1948 a zavolali si mě na pohovor. Bohužel, nepřijali mě. O mnoho let později jsem se dozvěděla, proč mě odmítli. Poznámky, které si lidé, co se mnou vedli pohovor, napsali, byly: Tato žena je tvrdohlavá, urputná a má nebezpečně mnoho vlastních názorů."

 

Citáty o Margaret Thatcherové: 

 

Margaret Thatcherová mi vždycky způsobí bolest hlavy. Helmut Kohl

 

Pro nás to není ta železná lady. Je to milá, drahá paní Thatcherová.  Alexander Dubček

 

Co chce tahle ženská od plotny? Moje koule na podnosu? Jacques Chirac