Letošní předávání Andělů (16. 3.) znamenalo  pro Mareše rozpačitý návrat do hlavního vysílacího času. Ukázalo se, že je uvězněn mezi image mladíka  a dospěláka. Ale jako by nebyl ani jedno ...

Letošní předávání Andělů (16. 3.) znamenalo pro Mareše rozpačitý návrat do hlavního vysílacího času. Ukázalo se, že je uvězněn mezi image mladíka a dospěláka. Ale jako by nebyl ani jedno ... Zdroj: Profimedia.cz

Před budovou Evropy 2 s červeným ferrari.  Zlatý chlapec českého showbyznysu.
Moderuje SuperStar – pořad,  který ho udělal
Slavný „masový převlek“, ve  skutečnosti PR akce pro Sazku
S Petrou Faltýnovou, tohle je přesně to,  co tradiční Marešovo publikum nechce vidět
Marešovi je jedno, co právě propaguje.  Ale propaguje to vždy s nasazením?
5
Fotogalerie

Causa Leoš Mareš: Byl jedničkou televizní zábavy. A zdá se, že už není

Po letech strávených na vrcholu českého show-byznysu Leoš Mareš (36) narazil. Ze zlatého chlapce TV Nova se stává člověk, jehož budoucí kariéra je, jemně řečeno, otevřená.

Pokud něčím Leoš Mareš doopravdy disponuje, pak je to sociální inteligence. Do pizzerie v Braníku, kde máme sraz, vejde někdo, kdo rozhodně nevypadá jako muž na odstřel. V úzkých džínech, designovém svetru a kabátu Burberry, s hladkým obličejem beze stopy únavy a proslulým drahým mobilem a klíči od Porsche Cayenne na stole působí přesně tak, jak působit chce. Jako úspěšný mladý muž.

 

Můžete se na to ale podívat ještě z druhé strany: koncem roku Leoši Marešovi skončil tříletý kontrakt s televizí Nova, který mu měl zaručovat cosi mezi dvěma a půl miliónem až pěti milióny ročně – záleží na tom, kterým drbům se rozhodnete věřit. Za tyhle peníze měl garantovanou mimo jiné jednu velkou TV show, tedy pobyt na obrazovce nejsledovanější televize v nejsledovanějších časech. Prakticky se nedalo jít výš. „Bylo jasné, že chtějí dělat SuperStar jinak. Nikde ve světě není běžné, aby ta show měla tak velké moderátorské jméno. A ten posun směrem k pořadu, kde by více vynikli soutěžící a porota, byl avizovaný dopředu,“ říká Mareš na téma rozchodu s televizí, která z něj samotného udělala superstar.

 

Rozchod to musel být bolestivý především pro moderátora – sám tvrdí, že kontrakt ukončovat nechtěl. „Nakonec byla ve vzduchu nabídka na moderování ještě téhle aktuální SuperStar. Já jsem říkal: Dobře, pokud mě chtějí, ať je to jako ve fotbale – ať mi prodlouží smlouvu za dosavadních podmínek třeba o rok,“ použije během našeho rozhovoru poprvé, ale rozhodně ne naposled, přirovnání ke svému milovanému fotbalu. Nova to odmítla. A Leoš Mareš se stal volným hráčem.

 

Pro člověka v jeho postavení to rozhodně není žádná velká výhra. Showbyznys, a dokonce i jeho místní ne úplně zdařilá napodobenina jsou velmi kruté místo k životu, o němž je známo, že jste v něm prostě jen tak dobrý, jak dobrý je váš poslední projekt. A „sejde z očí, sejde z mysli“ tu funguje nikoli jako nějaké archaické pořekadlo, jež říkala vaše babička, ale zcela a naprosto doslovně.

 

PŘEŽÍT VLASTNÍ SMRT

„Doufám, že si lidi jednou nebudou ani pamatovat, že jsem někdy moderoval nějakou SuperStar,“ tvrdí Mareš a jednoho napadne, že se ten člověk bude muset hodně snažit. Na druhou stranu, při pohledu na Mareše si už dnes například nevybavíte magora v kožichu, který v druhé půli devadesátých let strašně toužil zaujmout. Právě sociální inteligence, schopnosti a umanutost tehdy Marešovi hodně pomohly. Z neznámého moderátora lokálního chebského rádia se během pár let stal nejvýraznější hvězdou českého rozhlasového éteru. Po sourozencích Gondíkových přebral Ranní show Evropy 2, kde si velmi rychle udělal jméno.

 

Záhy objevil i kouzlo toho, co mu stanice nabídla coby přivýdělek – objíždění diskoték pod vlajkou Evropy 2. V té době k tomu přidal ještě natáčení desek, na nichž spíše deklamoval, než zpíval. „Co je Leoš Mareš? Vyústění nějakého celkového trendu mladých lidí v Česku. Jeho úspěch je úspěchem nějakého zosobnění. Něčeho, co lidé měli v sobě a chtěli či viděli někde jinde. A jestli si myslíte, že je velký rozdíl mezi mladým klukem nebo holkou v Plzni nebo Ostravě či v Paříži nebo Bordeaux, tak mi věřte, že ten rozdíl je minimální. Leoš Mareš by byl, kdyby česká Evropa 2 byla Euro­pe 2, úspěšný také ve Francii,“ citoval v roce 2004 server Media-Show Michela Fleischmanna, tehdejšího šéfa rozhlasové skupiny, pod kterou spadá i Evropa 2.

 

Marešovi se tehdy povedlo poprvé „přežít vlastní smrt“. V roce 2003 dostal možnost uvádět České slavíky a ve stejné době mu byl na Nově přiklepnut i pořad Eso. Pro oboje ale bylo nezbytně nutné zbavit se iritující image „blbce v kožichu“, což se Marešovi bez zakolísání­ (i finančního) povedlo. Neztratil své publikum na diskotékách a zároveň prorazil do televizního prime timu na Nově. Od té doby je u všeho podstatného nebo velkého, co se v českých televizích odehrává – moderuje Slavíky, Big Brothera, SuperStar.

 

V tu dobu není v českých televizích větší hvězda a Mareš nemá problém to patřičně dávat najevo. Kupuje si první ferrari. Prostě proto, že se mu líbí. I když na ně nemá peníze, podívá se do kalendáře, kolik má v následujících měsících nasmlouváno práce, a rozhodne se, že si ho může dovolit. Díky své inteligenci záhy pochopí, že peníze se dají vydělat při troše dobré vůle a při jeho mediálním rozpětí celkem snadno.

 

 

Každá třetiřadá celebrita dnes dokáže svoji minimální slávu zobchodovat pomocí bulváru alespoň za sem tam nějaké ty džíny zdarma (znáte ty články: „Přistihli jsme XY, jak jde nakupovat do jednoho pražského butiku“), zájezd („XY nám prozradil, kde letos bude trávit dovolenou“) nebo něco podobného. A Leoš Mareš jako hvězda první velikosti měl podobné věci ještě snazší. Tu prohodil zmínku v Ranní show o tom, co ho baví nebo co má rád, tu byl vyfocen, jak si „kupuje“ telefon nebo plazmovou televizi či jak hraje poker, tu prodával boty. Žádná jiná česká celebrita kolem sebe nedokázala roztočit takový kolotoč peněz jako právě on. Že to bylo často na hraně, je zjevné – asi nejdál dokázal Mareš zajít, když se v roce 2010 objevil při moderování Talentmanie v obleku z hovězího masa a tvrdil, že jde o výsledek prohrané sázky, kterou uzavřel se šéfem Sazky Alešem Hušákem.

 

Později se ukázalo, že Mareš měl se Sazkou uzavřenou smlouvu o propagaci, v jejímž rámci celá tahle akce nejspíš proběhla. Televize se od Mareše distancovala, což je logické, protože šlo o skrytou reklamu, za kterou hrozí, abychom zůstali u masového fórku, tučná pokuta. Ať už lidé z Novy o celé akci věděli, nebo ne (koneckonců v té době Talentmanie soupeřila s ČeskoSlovensko má talent na Primě a každé PR se hodilo), rozhodně to asi nebylo nic, z čeho by měli radost. Po pádu Sazky Mareš bryskně přesedlal a stal se tváří Tipsportu. Zároveň byl v té době tváří sítě kasin Magic Planet. Koncem minulého desetiletí zkrátka nebylo moc míst, kde se na vás odněkud nezubil. V té době zjevně Mareš narazil na hranice možného. Jak profesně, tak finančně.

 

JAK PRACUJE S MÉDII

V roce 2008 se měl Mareš ženit. V té souvislosti předvedl jeden z nejdokonalejších mediálních obratů v historii českého bulváru. Jen dva měsíce před svatbou zveřejňuje Blesk fotky nahého moderátora spícího v jakémsi bytě v Nových Butovicích. To, po čem bulvár tehdy dlouho šel, totiž po skulině v dokonalé image megaúspěšného moderátora, tu teď bylo i s fotografiemi. Mareš přesto dokázal skandál ustát, postupně zadusit a už o dva měsíce později si bral na zámku Jemniště svoji přítelkyni a matku dvou svých dětí Moniku Poslušnou. Zdá se, že přerod z floutka v dokonalého muže českého showbyznysu je dokonán. Ukáže se, že to není pravda.

 

O dva roky později Mareš od manželky odchází. Následuje smršť románků s modelkami, jež vrcholí vztahem s Petrou Faltýnovou. Do toho moderátor, který byl vždycky přirozeně pracovitý a hyperaktivní, musí stále častěji na veřejnosti vyvracet fámy o tom, že užívá drogy. Což je věc, kterou mu nikdy nikdo neprokázal a která zjevně jde právě spíše na vrub jeho vrozené hyperaktivity, již však lidé díky jeho neustálé přítomnosti v bulváru s gustem opakují. Protože tátovi od rodiny odpustíte ledasco, ale kluk, co se tahá s modelkami a chodí po mejdanech s fotbalisty … to je pro bulvár dokonalá potrava.

 

„Marešova image se v posledních letech strašně poškodila,“ řekl mi při nedávném rozhovoru člověk z televize Nova, jenž v tomto článku nechtěl být jmenován. „V roce 2008 mu vycházelo všechno, protože to byl táta od rodiny, fajn a inteligentní kluk, který se vypracoval. I proto si mohl dovolit mávat kolem sebe luxusními auty a penězi – lidi mu to díky téhle jeho image i přáli. Teď je z něj najednou floutek z Pařížské, co se oblíká jako někdo o deset let mladší a s kým už nechcete mít tak moc společného.“ Což je speciálně pro Novu, většinovou a vlastně dost konzervativní televizi, problém. Na Nově prý dokonce existuje interní výzkum, v němž byly hodnoceny tváře televize – na negativní straně se umístil Leoš Mareš v dost nelichotivé společnosti Jiřího Babici. A pravda je, že Mareš tomu nijak nepomáhá. Jeho poslední vztah s Petrou Faltýnovou ho poslal do dalšího ne zrovna lichotivého kolečka vláčení bulvárem, které vyvrcholilo zprávami o rvačce s bývalým manželem Faltýnové.

 

Není účelem tohoto článku jakkoli hodnotit Marešovo soukromí, ale faktem zůstává, že vztah s modelkou, jež má za sebou hodně bouřlivou minulost a problematickou pověst, Marešově image rozhodně nepomáhá. Speciálně, když kolem něj začíná být trochu přeplněno. Když nic jiného, na paty mu šlape třeba Libor Bouček. Na rozdíl od Mareše dokázal „inteligentně zestárnout“, když se oprostil od pověsti přemoudřelého kluka, ale zároveň se pokouší prorazit s dospělejší image a moderováním dospělejších akcí. Drží se stranou skandálů, jak to jen jde. Vyhnul se pokušení prodávat svůj obličej každému většímu řeznictví, čímž zabránil tomu, aby ho „bylo všude moc“, a momentálně má před sebou velkou prime time show na Primě. A pokud uspěje a Prima ho nerozmělní v příliš mnoha pořadech, má šanci na solidní kariéru.

 

KDYŽ JSI JEDNOU BARCELONA …

„Víš, nechci, aby to přirovnání znělo blbě, ale když jsi jednou Barcelona, tak prostě taky všichni čekají, až padneš. Dvakrát prohraješ s Realem, pak z AC Milán a všichni si myslí, že jsi dole. Ale pak porazíš Milán v odvetě a všechno je zase v pořádku.“ Leoš Mareš právě použil asi pátý fotbalový příměr během půl hodiny. A jakkoli je jeho přirovnání sebe samého k neporazitelnému fotbalovému klubu možná trochu nabubřelé, smysl částečně dává. Otázka je, zda je Mareš pořád ještě Barcelona. Podle několika lidí, jež jsem pro tento článek oslovil, už není nejlépe placeným moderátorem, kterým velmi pravděpodobně byl ještě v roce 2008 – nebo ho v této pozici alespoň ráda viděla některá média. „Jeho cena šla dolů určitě, odhaduji to tak o třetinu až čtvrtinu. Za nějakou kládu v sokolovně si může říct pořád ještě padesát a za gala na Moravě osmdesát. Kdybyste se mě ale zeptali před dvěma lety, určitě bych ho uvedl mezi top tři nejdražšími moderátory, to už dnes neplatí. Kraus, Čtvrtníček a Dyk s Prachařem si mohou říct šestimístnou částku, která dokonce nemusí začínat jedničkou, to Leoš momentálně ne. Ale nepodceňujme ho, do dvou let se to může zase otočit,“ tvrdí Pavel Novotný, šéfredaktor bulvárního webu eXtra.cz.

 

I Marešův marketingový potenciál už je vytěžen, kam až to jde. A kvůli zmiňovaným problémům s image dnes možná není úplně vhodný pro všechny televizní formáty nebo všechny televize. Což Mareš vehementně popírá. „Včera jsem měl schůzku s jedním šéfem televize, zítra mám s dalším. Takže spousta věcí je v jednání. Naopak, poprvé po dlouhé době mám čas přemýšlet nad tím, co a jak budu dělat,“ tvrdí Mareš, který jako by se mě během celého rozhovoru snažil přesvědčit, že „je v pohodě“. Sám však musí vědět, že je v dost těžké pozici.

 

Ještě v roce 2010, krátce před podpisem zmiňované smlouvy s Novou, vyfotili novináři z Blesku Mareše při schůzce s tehdejším generálním ředitelem Primy Singrem. Většina lidí z branže je přitom dodnes přesvědčena, že šlo o Marešovu mediální hru a novináře „na sebe“ poslal samotný moderátor (jenž mimochodem nemá manažera). Inteligentní a zkušený na to rozhodně je. A i když něco takového popírá, výsledkem byla zmiňovaná smlouva s Novou. Když se Mareše ptám, jak tedy bude vypadat jeho nový projekt, zdá se, že moc jasno nemá – zmiňuje spoustu převážně amerických show a televizních hvězd, ale co bude ta „bomba“, již chystá na podzim letošního roku, zjevně pořád není jisté. Několikrát se během rozhovoru přizná, že má ohromný strach z neúspěchu, což ho mimochodem vedlo například k odmítnutí nabídky na vlastní časopis, kterou po něm přijal Jan Kraus. „Věděl jsem, že nemám na to, dělat to dobře, a myslím, že lidi by Mareš každý měsíc prostě nezajímal,“ tvrdí.

 

PEKELNÉ VÝZVY

Při hledání vhodného pořadu dokonce uvažoval o tom, že přijme nabídku na moderování Pekelné výzvy, vysílané na Prima Cool. „Vím, že jméno Leoš Mareš bylo ve hře. Nebyl to náš nápad, ale nápad televize, která nás vyzvala, abychom ho oslovili. Jednání s ním bylo maximálně korektní, ale přesné podmínky dojednával s Primou, nevím, proč se nedohodli,“ tvrdí Jakub Vrhel ze společnosti Via Nostra, jež show pro Primu produkuje. Mareš si uvědomuje, že pořad mimo prime time na malém kanálu je pro něj možná trochu nedůstojný, proto mi několikrát opakuje, že to pro něj byla šance na „snadné peníze“ za pár dnů natáčení, ale nakonec mu došlo, že show, kde soutěžící prdí a jedí červy, pro něj asi nebyla úplně to pravé. Možná i jemu došlo, že tudy cesta nevede.

 

„Všechna velká jména americké televize se dostala na vrchol po čtyřicítce, jedinou výjimkou je Conan O’Brian, který si to ale zase vypsal zdola jako scenárista,“ říká mi Mareš. A tohle je právě problém. Mareš vždy toužil po vlastní talk show, ideálně late night, tedy formát podobný třeba Show Jana Krause, o níž moderátor stále hovoří s respektem. O podobném projektu mluví v médiích už dobrých deset let. Nova mu loni nabídla denní show. „Nevzal jsem to, protože bych to musel dělat každý den bez možnosti předtáčet. Došlo mi, že bych přestal žít – každý den talk show plus ranní show v rádiu, kterou mám rád a nechci se jí vzdát. Takže jsme se nedohodli,“ říká mi Mareš.

 

Samotná televize odmítá spolupráci s moderátorem jakkoli oficiálně komentovat vyjma suchou zmínku, že „spolupráci do budoucna nevylučujeme, ale v dohledné době není žádný projekt aktuální“, jeden z pracovníků televize má však mimo záznam pochybnosti o Marešových schopnostech. „Leoš je fantastický moderátor, nebo je alespoň minimálně pořád dobrý. Jenže podívejte se na show, kterou má na Evropě 2 – je to pořad, který on táhne. I když moderuje velké akce, spíše posouvá děj a vytváří show. Pořád mluví. Na talk show ale potřebujete umět především dobře poslouchat hosty a vést rozhovor, s čímž Mareš nemá žádné zkušenosti. Vždycky byl samorost, co si dělá věci po svém a jak on sám chce, ale v talk show jste vždycky minimálně dva.“

 

Leoš Mareš je rozhodně dost inteligentní, aby věděl, že má problém. Leoš Mareš verze 2013 není totiž zdaleka tak přitažlivá a výjimečná jako verze řekněme o pět let mladší. Mareš dokázal svoji kariéru zachránit už několikrát, otázka je, zda se mu to povede znovu. Přece jen – i ta Barcelona nevládla evropskému fotbalu věčně. A za deset let bude i Lionel Messi dožívat svoji kariéru v nejlepším případě někde v Americe jako bývalá legenda.

 

Sledujte Luďka Staňka na twitteru.