Karel Čáslavský

Karel Čáslavský Zdroj: youtube.com

Zemřel Karel Čáslavský, známá osobnost televizní žurnalistiky

Filmový historik a režisér Karel Čáslavský zemřel. O populární a váženou postavu československé televizní novinařiny přišli příznivci Videostopu či Hledání ztraceného času dnes k ránu; Čáslavský zesnul v Praze, necelý měsíc před svými 76. narozeninami.

 

Někdejší asistent produkce na Barrandově a pozdější asistent režie (Kdyby tisíc klarinetů, Smrt si říká Engelchen, Červnové dny, Kuřata na cestách a další) připravoval a spolumoderoval oblíbený televizní pořad Videostop nebo pomáhal – v roli odborného poradce – s filmy Všichni moji blízcí a Obsluhoval jsem anglického krále.

 

Po léta také v ČT a její předchůdkyni připravoval či moderoval oblíbené vzdělávací a dokumentární pořady pro náročnějšího diváka, například vybíral skvosty filmových archivů v Hledání ztraceného času, které pro diváky Československé a posléze České televize tvořil po dvě dekády, nebo připravoval populární cyklus o němé grotesce Komik a jeho svět. Byl rovněž autorem předloni znovu vydané publikace Vlasta Burian – Král komiků a spoluautorem dvoudílné encyklopedie Hvězdy českého filmu.

 

 

Znalec filmů pro pamětníky, expert v oblasti českého zpravodajského filmu do roku 1945, němého filmu a americké grotesky, byl od roku držitelem Čestné medaile T. G. Masaryka, jemuž se mimochodem obdivoval a jehož dobu jako milovník moderní historie výborně znal. Před třemi lety byl uveden do Dvorany slávy televizní ankety TýTý.