demonstrace

demonstrace Zdroj: demonstrace

demonstrace
demonstrace
demonstrace
demonstrace
demonstrace
7
Fotogalerie

Komunisté, odejděte, vzkazují v Českých Budějovicích studenti, Rejžek i Sommerová

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý. A 17.listopadu by chtěl demonstrovat každý.

Na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích se v sobotu odpoledne sešla asi tisícovka lidí. "Je jich tady tak stejně, jako tehdy v devětaosmdesátým, já to pamatuju, mně bylo tehdy šestadvacet," vyprávěl jeden z účastníků. Dnes, přesně 23 let od listopadové revoluce, se opět demonstruje za odchod komunistů z politiky. Jihočeši je totiž nechtějí v zastupitelstvu, kde mají členové KSČM obsadit hned tři resorty. 

 

Akci svolali nespokojení studenti, kterým se nelíbí, že školství a kulturu v kraji má vést osmapadesátiletá komunistka Vítězslava Baborová, kterou k funkci pověřil hejtman Jiří Zimola z ČSSD. O Baborové se proslýchá, že má v plánu rušit církevní školy, soukromé školy a gymnázia. Oficiálně ve svém programu uvádí, že má v plánu podpořit technické školy a učební obory. "Před akcí jsme se já, jako zástupce Jihočeské Univerzity, a tři zástupci z Biskupského gymnázia, sešli s panem Zimolou a jednali s ním o našich požadavcích. On na ně nepřistoupil, takže jsme mu sdělili, že pokud se nic nezmění, ve čtvrtek 22.listopadu bude stávka," řekl Šimon Heller, jeden z organizátorů demonstrace. 
demonstracedemonstrace|demonstrace

 

Vystupující na pódiu, mezi nimiž byli studenti, pamětníci totalitního režimu i rektor Jihočeské Univerzity Libor Grubhoffer, zdůrazňovali, že zástupci KSČM se nikdy oficiálně nedistancovali od praktik a ideí Komunistické strany Československa. Svou zdravici připojil i kardinál Miloslav Vlk, který připomněl, že je jihočeským rodákem a absolventem budějovického gymnázia. Akci podpořil a zavzpomínal na dobu své maturity v padesátých letech, kdy vyjádřil svůj postoj ke KSČ a následně nebyl přijat na vysokou školu. 

 

"Vážím si každé akce občanské společnosti a toho, že demonstraci pořádají mladí lidé," zdůvodňovala svou účast na akci režisérka Olga Sommerová. "Je mi strašně líto, že v krajských volbách byli zvoleni opět komunisté, bylo přece natočeno tolik filmů o tom, jací komunisti jsou. A jestli si lidé neváží svobody slova, shromažďování a cestování, tak jsem ráda, že si toho váží tito mladí lidé," dodala. 
demonstracedemonstrace|demonstrace

 

"Úplně by stačilo, kdyby se lidé zamysleli nad tím, koho budou příště volit, aby se komunistické učitelky nedostávaly k moci," popsal, co si myslí o dopadu demonstrace kritik Jan Rejžek. Že byli komunisté zvoleni v legitimních volbách a svůj nesouhlas měli lidé vyjádřit vhozením hlasu do urny, je argument těch, kteří demonstraci odsuzují. Jak napsal tento mladík výstižně na svůj transparent.
demonstracedemonstrace|demonstrace

 

17.listopad je tradičně každý rok dnem, kdy lidé vycházejí do ulic. Kromě Českých Budějovic se demonstrovalo také v Praze na Václavském náměstí pod vedením odborářů, kteří požadují demisi vlády, nebo v Brně, kde dnešní den využili k pochodu příznivci Dělnické mládeže.