Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Dalibor Glück / MF Dnes / Profimedia.cz

Okamurovi lidé falšovali údaje na petičních arších, říká očitá svědkyně

Jednou z podmínek, kterou museli kandidáti na českého prezidenta splnit, bylo v určeném termínu odevzdat petiční archy obsahující minimálně 50 tisíc podpisů voličů. Maraton sbírání ke konci připomínal spíše rychlý sprint do cíle, a někteří kandidáti zázračně za týden získali dvojnásobek toho, co do té doby za několik měsíců. 

Že to nebylo kouzlo, se ukazuje již nyní, kdy ministerstvo kontroluje náhodný vzorek údajů na peticích. Až polovina z ních je prý neplatná. O manipulaci s petičními archy vypráví dvacetiletá studentka, která se účastnila sběru podpisů pro jednoho z kandidátů.

 

„Účastnila jsem se sběrů podpisů do petičních archů pro jednoho z kandidátů čistě dobrovolně, ve svém volném čase, a nikdo mi za to nedával peníze. To však neplatilo pro sběrače jiných kandidátů, což jsem pochopila záhy.

 

Ačkoliv Tomio Okamura veřejně vyhlašoval, že podpisy pro něj sbírají dobrovolníci, několik z nich mi nezávisle na sobě potvrdilo, že mají za každý získaný podpis pro Okamuru deset korun. Honba za výdělkem a prakticky nulový zájem o úspěch Okamurovy kampaně tak způsobily, že jeho sběrači se uchylovali k podvádění.

 

Nabízeli mi, a nejen mně, abych si s nimi vyměnila petiční archy našeho kandidáta, navzájem jsme opsali údaje a podpisy lidí zfalšovali. Tak strašně moc stáli o každou desetikorunu, že mě dokonce nabádali, abych jejich
petiční arch podepsala několikrát a naléhali přesto, že jsem jim vysvětlovala,
že tím škodí sami sobě a petice bude neplatná. Někteří sběrači se také chlubili, že mají přístup do registru obyvatel, neřekli konkrétně kterého, a údaje do petic vypisují z něj.

 

Byla jsem svědkem toho, jak si navzájem vyměňují údaje se sběrači pro kandidáta Pavla Kořána. Rozhodla jsem se o tomto jednání promluvit, protože tento styl chování znevažuje hodiny a hodiny práce, kterou jsem poctivému sběru pro našeho kandidáta věnovala a navíc to dělá hlupáky z lidí, kteří petice vyplňují podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

 

Nechci tím přímo obvinit Tomia Okamuru z toho, že naváděl své sběrače k podvodu. Nicméně tím, že jim platil určitou částku za každý získaný podpis, je k takovému chování v podstatě dohnal. Ráda bych, aby moje svědectví přispělo k tomu, že se s peticemi a výsledkem jejich prověřování bude nakládat spravedlivě.“

 

Agentura Mediafax přišla před několika dny s informací, že neplatný může být až každý druhý podpis na petičních arších. Pravost údajů nyní ověřují brigádníci ministerstva vnitra a výsledky budou jasné na konci příštího týdne. Pokud by byl vzorek neplatných údajů velký, může to ohrozit lednové volby prezidenta.

 

Jméno studentky a kandidáta, pro kterého sbírala podpisy, samozřejmě známe, ale záměrně neuvádíme, aby nikdo nemohl být obviněn z pokusu zničit svého politického soupeře.