"Generální ředitel je zároveň šéfredaktor," říká rezignující generální ředitel BBC (vlevo)

"Generální ředitel je zároveň šéfredaktor," říká rezignující generální ředitel BBC (vlevo) Zdroj: záběr z vysílání BBC

Ikona žurnalistiky v "nejhlubší krizi své historie". Šéf BBC rezignoval po necelých dvou měsících ve funkci

Hon na pedofily se stává britské veřejnoprávní televizi osudným. Nejdřív BBC musela čelit nařčením, že se snažila zamést pod koberec odhalení o pedofilní minulosti slavného, dnes už zesnulého moderátora Jimmyho Savileho. A teď se naopak ukázalo, že prestižní pořad Newsnight v pátek 2. listopadu nepravdivě obvinil ze zneužívání dětí v dětských domovech v sedmdesátých a osmedsátých letech konzervativního politika Alistaira McAlpinea.

BBC v dotyčném pořadu jeho jméno nezveřejnila, pouze uvedla, že šlo o významného muže z éry bývalé premiérky Margaret Thatcherové. V sociálních médiích však hned po vysílání v následujících dnech kolovalo McAlpineovo jméno. Objevilo se i v tisku. Nakonec se však ukázalo, že autoři pořadu udělali chybu a pracovali se špatnými informacemi. BBC se celý týden neomluvila a ani neuvedla mylná fakta na pravou míru.

 

 

Kvůli druhému skandálu se v sobotu večer rozhodl rezignovat generální ředitel George Entwistle, který byl přitom ve funkci jen 54 dní. Veřejnost i Rada BBC přitom právě do něj vkládala velkou naději, že stanici vrátí image novinářsky skvělé a respektované mediální instituce. To se však zjevně nepovedlo.

 

 

Předseda Rady Chris Patten označil ředitelovu rezignaci za "čestný krok", ale zároveň řekl, že prožívá "nejsmutnější večer ve svém veřejném životě". Entwistle pracoval pro BBC před svým jmenováním dlouhých 23 let a vybudoval si tu nejlepší pověst.

 

 

Podle mnohých je BBC v nejhlubší krizi ve své historii. Obavy v tomto smyslu v médiích vyjádřily její mnohé hvězdy jako například slavní moderátoři Jeremy Paxman či Jonathan Dimbleby. Paxman označil podle deníku Guardian ředitelovu rezignaci za "velkou hanbu" a obvinil ostatní lidi na nižších manažerských postech "zbabělosti a nekompetence".

 

 

BBC dočasně povede Tim Davie, ředitel rozhlasového a hudebního vysílání. Na fotografii čte dnes už bývalý generální ředitel George Entwistle (vlevo) svou rezignaci. Mimo jiné prohlásil, že "generální ředitel je zároveň šéfredaktorem", a přijal tak odpovědnost za špatnou novinářskou práci svých podřízených.

 

 

(V příštím vydání Reflexu čtěte "Causu Jimmy Savile", která vypráví pozoruhodný a z dnešního pohledu i tragický příběh slavného moderátora, který podle všeho téměř padesát let zneužíval při své práci nezletilé.)