Hrozí Česku návrat komunismu?

Hrozí Česku návrat komunismu? Zdroj: Profimedia.cz

Senátní volby jsou u konce. Radovat se mohou odpurci komunistů a příznivci ČSSD

Pouhý týden po prvním kole voleb do Senátu známe jména nových senátorů. V druhém, rozhodujícím kole v pátek a v sobotu hlasovala necelá pětina voličů.

 

Senátní volby mají jasného vítěze - sociální demokraty, kterým s třinácti získanými mandáty přibylo oproti minulosti celých osm senátorů. A mají i jasné poražené.

 

Z voleb se rozhodně nemůže radovat ODS, která obhajovala třináct mandátů, ale získala pouhé čtyři. Přestože se do druhého kola senátních voleb dostalo celých dvanáct členů KSČM, v Senátu nakonec bude mít místo jediný kandidát - Václav Homolka (Chomutov).

 

Komunista Jiří Dolejš, vítěz prvního kola na Praze 8, se nakonec do horní komory poslanecké sněmovny nepodívá - voliči dali přednost jeho sokyni z Občanské demokratické strany Daniele Filipiové, jíž se rázem prodloužil mandát. KSČM letos v Senátu obhajovala jediné místo.

 

Svým protikandidátům v druhém kole voleb utekly i některé kontroverzní osobnosti české politiky - k dosavadním senátorům se přidá exministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (Vsetín) a podnikatel Tomio Okamura (Zlín).