Z klipu Mark Ronson & The Business Intl - The Bike Song

Z klipu Mark Ronson & The Business Intl - The Bike Song Zdroj: youtube.com

Představujeme 16 skvělých videoklipů o kolech, které nám budou brzo jen závidět. Vytvořte s Reflexem klip Karlu Plíhalovi

Čtenáři Reflexu společně tvoří cyklistický videoklip k písničce Karla Plíhala. Pokud potřebujete inspiraci, připravili jsme pro vás šestnáct nejpozoruhodnějších hudebních klipů, kde kola hrají hlavní roli. Dnes vám představíme 16. až 11. místo.

Chcete, aby si vaše kolo zahrálo ve videoklipu? Natočte, případně najděte své dřívější video o maximální délce 30 sekund, které se podle vás hodí k písni Karla Plíhala "Na kolech", a pošlete nám ho do redakce (na rxonline@reflex.cz, a to nejlépe přes některou z internetových úschoven) společně s vaší emailovou adresou. Další instrukce naleznete zde.


Jsme hodně zvědaví, co vznikne. Konkurence mezi cyklomilnými hudebními klipy je přitom nečekaně veliká. Nabízíme vám seznam šestnácti dobrých / zajímavých / pozoruhodných / ujetých / šílených / obskurních videí, které se nějak točí kolem jízdy na kole. A aby to bylo napínavé, žebříček začínáme od 16. místa:

16. místo:
The Smiths - Stop Me If You Think You've Heard This One Before

V prodejních žebříčcích tenhle videoklip kultovních The Smiths z roku 1987 propadl, u nás ale má 16. místo. Vysloužil si je především díky výsoké retrofilní hodnotě: na vysvětlenou už asi stačí i ten účes v náhledu videa. Smiths se mimochodem o cyklistiku občas otřely i jindy, včetně jejich hitu This Charming Man - v klipu ale stopa po kole chybí, takže tůdle.



15. místo: Mark Ronson & The Business Intl - The Bike Song
Kola se do sebe zamilovávají, vybírají si jezdce, shazují zloděje, je tam legrační černoch a do toho spousta stylově oblečených cyklistek, co víc chtít.



14. místo: Robin Thicke
Pozoruhodné tím, jak ostrou kritiku klip u některých vyvolal. Styl jízdy hlavního hrdiny je totiž přesně jak z učebnice toho, co na cyklistech nenávidíme.



13. místo: 30 Seconds To Mars - Kings and Queens
Přes 12 milionů diváků není špatná vizitka. Klip obsahuje jeden z nejčastějších scénářů obdobných cykloklipů: hromadnou cyklojízdu. Záběry z ní jsou skoro vždycky elektrizující.




12. místo: Apology Song - Decemberists
Promiň, Stevene, ale tvoje kolo ukradli. Asi jsem ho nehlídal zrovna dobře, vypravuje se v písni The Decemberists. Klip amatérský, píseň skvělá a příběh za ní ještě lepší. Ona totiž ta historka je prý pravdivá: legenda říká, že původně to neměla být nová píseň do repertoáru, ale opravdová omluva. Zpěvák to prý původně celé složil jako vzkaz do hlasové schránky svého kamaráda Stevena, kterému ukradli kolo, jež měl zpěvák dočasně svěřené.



11. místo: Kraftwerk: Tour de France

Tohle prostě v žebříčku musí být.



Kdo se dostane na vrchol? Pokračování si můžete přečíst v pondělí - a příště už i s českou účastí. Tipy na vaše oblíbené klipy ale vítáme už teď. A nezapomeňte natočit svůj kousek videa do klipu Karla Plíhala.