Cesta do lesa

Cesta do lesa Zdroj: Profimedia.cz

Na co do kina? Steve Buscemi radí hororový hotel

Když jsem v New Yorku zpovídala Steva Buscemiho, největší nadšení projevoval u otázky na animované filmy. Že prý si velmi užil natáčení Hotelu Transylvánie a rád by brzy nějakou tu další kreslenou záležitost. Budiž vám jeho slova radou, na co do kina - já sama bych si totiž tentokráte asi nevybrala.

 

Cesta do lesa

Režie: Tomáš Vorel, 110 min.

Hrají: Tomáš Vorel ml., Anna Linhartová

Když se Cesta do lesa promítala, byla jsem zrovna na cestě z New Yoku, pročež zde nemůžu psát, která z těch cest byla lepší. Soudím nicméně, že v lese bude vždycky o něco líp, než na sedadle 34E ekonomické třídy. Pro konkrétnější představu o filmu přikládám slova režiséra: "Předobrazy našich postav jsou skuteční myslivci, revírníci, dřevorubci, sedláci, přírodní léčitelé... Já v Praze vlastně jen sháním peníze na film, jinak žiji životem vesnickým. Lidé pracující v lese a na poli jsou mi milejší, jsou průzrační, jasní a kupodivu moudří. Žijí napínavý, dobrodružný život, protože jsou stále pod tlakem přírody a jejích živlů. Všechno tam je živé, divoké a nevypočitatelné. Ve městě je všechno naplánované, nudné, sterilní, předvídatelné..."

 

 

Kletba z temnot

33|Reflex.cz


Režie: Ole Borneda, 92 min.

Hrají:Kyra Sedgwicková, Jeffrey Dean Morgan, Grant Show

Dánský režisér, legenda o Dybbukovi a po americku zvládnuté filmařské řemeslo: kdo má rád strašení, a zároveň nebude čekat příliš, bude za horor o tajemné skříňce vděčný. Kletba z temnot ničím nepřekvapí, ale neodejdete z ní před koncem. Což je poslední dobou čím dál větší vzácnost.

 

 

Hotel Transylvánie

33|Reflex.cz


Režie: Genndy Tartakovsky

Když se mohou v jednom a tom samém filmu sdružovat hrdinové komiksu, proč by si téhož nemohli dopřát i strašidelná monstra. Zhruba to si zřejmě řekli stvořitelé Hotelu Transylvánie, v němž přirozeně koexistují zombíci, vlkodlaci, Frankenstein či Mumie. Genndy Tartakovsky samozřejmě není Burton a poetika jeho animované hříčky má k vycizelovanému obskurnímu světu zkušeného "monstermastera" daleko, nicméně jistým kouzlem přeci jen oplývá. Jen si dejte radši verzi v originále (John Goodman, Billy Crystal, Steve Buscemi).

 

96 hodin: Odplata

22|Reflex.cz


Režie: Olivier Megaton, 98 min

Hrají: Liam Neeson, Famke Janssen, Maggie Grace

Ani Liam Neeson není všemocný, a tak je jeho novinka z dílny Bessonova kamaráda Megatona jenom dalším průměrným pokusem o akční film. Navíc neodpustitelně vykrádá svůj původní tvar, thriller 96 hodin, a v jeho neúnosných dialozích se zas odráží fakt, že je napsal (rádoby) psycholog, nikoli autor znalý zákonů žánru. Tohle se zkrátka nepovedlo.