Dorota Barová

Dorota Barová Zdroj: Indies / Petr Hegyi

Hřebejka jsem přejedená. Pět ukázek vybraných Reflexem komentuje violoncellistka Dorota Barová

Violoncellistka, skladatelka, textařka a zpěvačka Dorota Barová je známa zejména díky svému dvanáctiletému působení v alternativním ženském duu Tara Fuki a jeho čtyřem výjimečným albům. Slýcháme ji ovšem také na deskách a koncertech jazzového Vertigo Quintetu, v projektech Kuzmich Orchestra a DoMa Ensemble, po boku Lenky Dusilové a mnohde jinde. Své nové, kompilační, multižánrové album feat. pokřtí česky i polsky zpívající hudebnice 11. září v pražské Arše a o den později v brněnské Flédě.


ALANIS MORISSETTE - GUARDIAN

Singl z nového alba kanadsko-americké zpěvačky.

Je to hezká písnička, ale podobných jsou podle mě tisíce. Těžko říci, jestli se jí ještě podaří strhnout hudební svět, jak to dokázala s albem plným hitů Jagged Little Pill. Moc bych jí to přála – ale pop- -music je obrovský oceán a být tou jedinou výjimečnou rybkou, jako se to daří Björk, je přetěžké.

 

 

JOSS STONE - THE HIGH ROAD

Z nového alba anglické soulové zpěvačky; orchestrální kousky se natáčely v českém studiu Sono.

První, co mě uchvátilo, byl její hlas. Soul mám ráda a s radostí si občas něco poslechnu, ale pak už mi to připadá všechno stejné. Jenže ono to vlastně ani jiné být nemá, takže je vše, jak má být.

 

 

AMANDA PALMER & THE GRAND THEFT ORCHESTRA - DO IT WITH THE ROCKSTAR

Ukázka z chystaného alba Amandy Palmerové (známé mj. z kapely Dresden Dolls). Americká zpěvačka vystoupí 28. října v pražské Akropoli.

Chtěla bych ji slyšet živě. Pokud se jí podařilo dostat na desku tolik energie jako do téhle písně, zažije Akropolis veliký příliv. Má osobitý projev a je evidentně svérázná, což se mi líbí moc, i když jinak to můj šálek čaje není, jak se říká.

 

 

Trailer k filmu ILUZIONISTA

Kreslený film Sylvaina Chometa (mj. autora Tria z Belleville) z roku 2010. ČT2 jej uvádí 8. 9. ve 22.10.

Trio z Belleville mne bavilo převelice, takže se pokusím nenechat si to ujít. Sylvain Chomet je fenomén. Mám ráda jeho poetiku, někdy až surrealistickou. Slyšela jsem však názory, že je to natočeno až příliš v duchu Jacquesa Tatiho (není divu, když je to právě Chometova pocta Tatimu, navíc podle Tatiho námětu) a Chometův rukopis se tam trochu ztrácí. Každopádně se těším, až ten animák uvidím celý.

 

 

Trailer k filmu KAWASAKIHO RŮŽE

Tři roky staré drama Jana Hřebejka podle scénáře Petra Jarchovského. Nova jej uvedla 9. 9. ve 20.20.

Tenhle film jsem viděla a líbil se mi. První, co mi vytanulo na mysli, byl herecký výkon Lenky Vlasákové. Byť jsem Hřebejkových filmů přejedená, na tenhle si vzpomínám taky díky tématu. Hříchy minulosti, které vyplouvají na povrch, oživnou a působí bolest. Jak se s tou bolestí vypořádat – a jde to vůbec? Odpustit? Ano. Zapomenout? Pokud to jde, je to běh na dlouhou trať. Možná se na to podívám znova.