Středeční zahájení paralympiády v Londýně

Středeční zahájení paralympiády v Londýně Zdroj: Profimedia.cz

Kimberly Dell vyhrála v roce 1994 French open a soutěžila také na Paralympiádě v Atlantě 1996.
Douglas Greer se zúčastnil Paralympiády v Atlantě v roce 1996.
Takhle se "parašermovalo" v roce 1954.
Chris Hallam závodil na Paralympiádách v letech 1988, 1992 a 1996.
Brit Charlie Bradford na sportovní "trojkolce" v roce 1949. S těmi dnešními by se těžko dala porovnávat.
8
Fotogalerie

Co s válečnými mrzáky? Pošleme je na běžeckou trať. Paralympiáda včera a dnes

Londýn si včera připomněl hitovku Umbrella od Rihanny a zahájil za zvuku jejích rytmů paralympiádu 2012. Do 9. září budeme sledovat, jak lidé, které bychom na ulici považovali za mrzáky, podávají neskutečné sportovní výkony. A tohle celé začalo už před více než padesáti lety v jedné anglické nemocnici.

 

Z bojišť 2. světové války se vrací statisíce zraněných a psychicky zlomených lidí, je nutné je začlenit zpátky do života, ale řadě z nich chybí motivace… Pokud opět nezačnou vést aktivní život, zemřou brzy ve špatné péči ústavů.

 

Neurochirurg Ludwig Guttmann, který v roce 1939 utekl z Německa do Anglie před nacisty, se tehdy handicapované vojáky pokusil k aktivitě motivovat sportem.

 

Začal praktikovat jakési rehabilitační sportovní terapie, které řadě fyzicky doživotně poznamenaných lidí vrátily vsebevědomí, sny a cíle. Rehabilitace a tréninky přinášejí až nečekané výsledky - fyzické výkony některých tělesně postižených pacientů byly přímo ohromující!

 

V roce 1948, kdy proběhly stejně jako letos letní olympijské hry v Londýně, uspořádal Guttmann sportovní klání pro pacienty v areálu nemocnice Stoke Mandeville Hospital v Aylesbury. Tehdy se her zůčastnilo pouhých šestnáct lidí, z toho dvě ženy. Už tehdy si Guttmann přál oficiální uznání handicapovaných sportovců a chtěl pro ně soutěž srovnatelnou s klasickou olympiádou.

 

 

Jeho vidina se změnila ve skutečnost o dvanáct let později v Římě, kde se poprvé odehrála paralympiáda ve stylu olympijských her. Zúčastnilo se jí 400 sportovců z 23 států. O dalších šestnáct let později se koná první zimní paralympiáda ve Švédsku. Do roku 1980, kdy Ludwig Guttmann zemřel, se mu jeho sen splnil dvakrát.

 

Od roku 1992 se olympiáda a paralympiáda konají vždy s dvoutýdenním odstupem a obě sportovní klání využívají stejný organizační tým. Na letošní paralympiádě se utká 4 200 sportovců, kteří se do Londýna sjeli ze 165 zemí.

 

Rozdíly oproti minulým desetiletím jsou patrné. Dřívější robustní invalidní křesla se změnila ve sportovnější, závodní "tříkolky" jsou dnes podstatně nižší a aerodynamičtější. A pružné protézy umožňují současným závodníkům s oběma amputovanými končetinami běhat jako o život. To si jejich předchůdci, i na závodní trati upoutaní na kolečkové křeslo, nejspíš jen těžko dokázali představit.

 

Pojďme následujících 10 dní s úžasem sledovat, k čemu se tihle sportovní hrdinové vyhecovali, pojďme jim alespoň v duchu zaleskat za jejich výkony a za to, že se raději potí na stadionu, než aby leželi upoutaní na lůžku.