Cela

Cela Zdroj: Isifa / Rex Features

Jak chcete převychovat masového vraha?

Člověk, který chladokrevně zavraždil 77 lidí, si odsedí trest v humánním prostředí. Tam se ho pokusí převychovat a je možné, že se někdy dostane zpět na svobodu. A to už se ocitáme v bodě, kde velkorysost hraničí s hloupostí a dobrá vůle se sebezničením.

 

Norsko má hlubokou tradici mírumilovné země. Když Anders Breivik začal střílet lidi, policie nemohla rázně zasáhnout, protože policisté neměli zbraně, nemohli sehnat vrtulník a komunikovali faxem. Jinak řečeno, vraha neměl kdo zastřelit, protože se to protiví pacifistické myšlence, že násilí plodí další násilí.

 

Norsko si také zakládá na sociálním státě, jehož součástí je i to, že nezná doživotní trest a věznice jsou pohodlné. Péči tohoto laskavého prostředí teď musí poskytnout i masovému vrahovi, protože jinak by Norsko přestalo být Norskem, jak říkají sami Norové.

 

Breivik si trest 21 let odsedí v třípokojové cele s televizí s plochou obrazovkou, počítačem a tělocvičnou. Věnovat se mu bude 17 lidí.

 

Norská společnost je založena na vstřícnosti a důvěře. Trest chápe jako převýchovu. Ve jménu těchto zásad teď bude převychováván Breivik. Potom bude vypuštěn zpět na svobodu jako polepšený hříšník.

 

Jsem odpůrcem trestu smrti a nevolám po tom, aby byl Breivik 77x popraven. Měl by ovšem zůstat do smrti ve vězení. Jeho případ je důkazem, že čelit násilí nastavením druhé tváře má smysl pouze do určité míry. V Evropě přece máme už dost zkušeností s tím, jak to končí, když se ustupuje zlu.

 

Naše společnost je dostatečně humánní už tím, že trest je přiměřený a nemá sloužit jako pomsta. Breivik nejde do vězení jen proto, aby se polepšil, ale zejména proto, aby se další zločinci odstrašili, aby se vynucovalo dodržování pravidel a aby byli před zločinci ochráněni lidé, kteří pravidla dodržují.

 

Pokud si milióny lidí myslí, že 21 let za 77 mrtvých není dostatečný trest, vyvolává to všeobecný pocit nespravedlnosti. Což je něco jako teroristický útok na společnost.

 

Norsko velkoryse přijímalo přistěhovalce a velkoryse zavíralo oči nad problémy, jež to způsobovalo. V Evropě velkoryse stavíme mešity, v nichž se podněcuje nenávist k těm, kteří je umožnili postavit.

 

Nabízí se pak legitimní otázka, zdali lpění na nefunkčních ideálech nezpůsobilo, že Norsko přestalo být Norskem už dávno před tím, než Breivik začal vraždit.