Japonská reportérka Mika Jamamotová.

Japonská reportérka Mika Jamamotová. Zdroj: Profimedia.cz

Reportéři Marie Colvinová a Rémi Ochlik.
Francouzský reportér Gilles Jacquier.
Americký novinář Anthony Shadid.
4
Fotogalerie

Smrt je dostihla přímo při práci. Sýrie znamená pro novináře čím dál větší hrozbu

Ve středu proběhla světovými i českými médii tragická zpráva o zastřelené japonské novinářce. Pětačtyřicetiletá Mika Jamamotová zemřela při občanských bojích v Sýrii. Není zdaleka jedinou žurnalistkou, kterou smrt zasáhla právě tam. Oblast Sýrie je dnes jednou ze světově nejnebezpečnějších oblastí pro novináře.

Neustávající tamní nepokoje mají na svědomí už tisíce obětí z řad civilistů. Žurnalisté do Sýrie cestují na vlastní nebezpečí a jsou předem varování před hrozícími útoky. Přesto se stále nacházejí odvážlivci, kteří se do země zmítající se v občanské válce vydávají proto, aby chaotickou situaci zdokumentovali. Pět z nich to stálo život a tři se v těchto dnech pohřešují.

 

Poslední zavražděnou reportérkou je zmíněná Japonka Mika Jamamotová, která cestovala se svým kolegou a manželem Kazutakem Sato. Ten incident přežil. Jamamotová v syrském Halabu neohroženě natáčela kamerou až do okamžiku své smrti. Celý svět tedy vidí přesně to co ona, dokud naposledy nezavřela oči. Při pohledu na poslední záběry z jejího života mrazí.

 

 

Přesně na den půl roku před smrtí Jamamotové proběhla médii zpráva o úmrtí americké ostřílené válečné novinářky Marie Colvinové a mladého nadějného reportéra z Francie Rémiho Ochlika. V syrském Homsu bylo tehdy rozbombardováno tiskové středisko protivládních sil. Oba zemřeli v troskách domu. Další tři novináři byli při útoku zraněni.

 

 

Jako první žurnalista zemřel letos v lednu v syrských nepokojích francouzský reportér Gilles Jacquier pracující pro televizi France 2. Stejně jako Colvinová a Ochlik při útocích na Homs. Krátce po Jacquierovi zemřel v Sýrii také americký novinář Anthony Shadid. Nikoli při útoku, ale vinou astmatického záchvatu.

 

Fakt, že číslo zavražděných žurnalistů není vyšší, ovlivňují komplikace, s nimiž se novináři do Sýrie dostávají. V době občanských bojů jim sem syrská vláda povoluje vstup jen výjimečně. S narůstající brutalitou střetů vládních a protivládních skupin je tahle oblast pro reportéry čím dál nebezpečnější.